НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинески научници објавили студију: Како би нуклеарно оружје могло да спаси Земљу

Нуклеарно оружје могло би да буде најбоље средство за заштиту Земље од астероида, сматрају научници из кинеског програма за истраживање дубоког свемира.
Sputnik
У раду објављеном овог месеца у часопису SCIENTIA SINICA Technologica, тим истраживача је упозорио да упркос недавном развоју технологија за откривање објеката близу Земље, може доћи до грешака, што значи да човечанство мора бити спремно да се одбрани од свемирских крхотина.
У студији, истраживачи су анализирали различите одбрамбене методе и њихову „практичност“ у заштити планете од астероида различитих величина и густина, као и периоде упозорења.
Њихови налази сугеришу да би у кратком року - на пример, недељу дана до удара - нуклеарне бојеве главе биле једина ствар која би могла да промени курс астероида како би се избегао судар.
На основу њихове анализе, тим је сугерисао да би најбоље решење за супротстављање потенцијалним претњама које представљају астероиди био развој глобалног нуклеарног система одбране.
Систем би требало да укључује брзе лансере који могу да пошаљу нуклеарне бојеве главе са Земље у свемир у року од недељу до месец дана. Такође, систем би требало да буде опремљен ракетама са способношћу прецизног удара – маргина грешке мања од 100 метара. Уз то, систем би требало да омогући орбитално распоређивање нуклеарних бојевих глава за дуготрајно стање приправности дуже од десет година.
Истраживачи су нагласили да су свесни да је њихова идеја изазовна из више разлога.
Прво, ниједна земља тренутно нема могућност да лансира нуклеарне бојеве главе у далеки свемир, што значи да би морали да се развију нова лансирна возила. Друго, Кина је, заједно са већином других нуклеарних држава на планети, потписница Споразума о свемиру из 1967. и Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба, који забрањују потписницима стационирање оружја за масовно уништење у свемиру. Треће, нуклеарне експлозије изазивају радиоактивно загађење чак и у свемиру, што представља претњу секундарном штетом Земљи и другим небеским телима у њеној близини.
Научници су закључили да би,иако нуклеарна експлозија „има невероватне перформансе за самоодбрану“, било мудро истражити друге технологије способне да бране Земљу од астероида, као што је ласерско оружје велике снаге.
Они су, међутим, нагласили да претњу од астероида не треба узимати здраво за готово, јер је „потенцијални ризик од удара астероида много већи од процене засноване на тренутно доступним подацима о астероидима“, преноси РТ.
Погледајте и:
Коментар