РУСИЈА

У ЕУ без договора о укидању ограничења за нападе Кијева на Русију, милијарде и даље блокиране

Министри спољних послова ЕУ на неформалном састанку у Бриселу нису постигли консензус о укидању ограничења на нападе Украјине западним оружјем на Русију, као ни о одмрзавању шест милијарди евра за војне испоруке Кијеву преко европског „Мировног фонда“, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
Sputnik
„Мађарска и даље блокира шест милијарди евра. Тај новац је предвиђен за земље ЕУ за компензацију испорука оружја Украјини. Сматрам да је вето неприхватљив“, рекао је Борељ.
Он је додао да је „смислио начин да се заобиђе вето Мађарске“, али, како је истакао, засад не може да говори јавно о томе. Он је подсетио да је ЕУ већ издвојила 1,5 милијарди евра од прихода од замрзнуте руске имовине за војне потребе Украјине.

Без одлуке о оружју

„Да, разговарали смо о укидању ограничења за домет примене оружја које се испоручује Украјини. На крају је закључено да је то индивидуална одлука сваке земље, свака држава ЕУ ће доносити мере које сматра исправним“, истакао је Борељ.

Како је додао, доношење јединственог става ЕУ ометају земље које уопште не испоручују Украјини оружје дугог домета и зато не желе да потпишу заједничку одлуку о укидању ограничења за нападе на Русију.
РУСИЈА
„Напад на Курску област – храбар“: Борељ позива на укидање свих ограничења за ударе на Русију
Погледајте још:
Коментар