СВЕТ

Борељ: Нико не жели рат с Русијом, али Кијеву треба дозволити ударе европским оружјем;Словаци против

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да нико не жели да буде у рату с Русијом, али је позвао земље ЕУ да дозволе Кијеву да изводи ударе европским оружјем на територији Русије.
Sputnik
„Чак иако разматрамо могућност извођења удара на територији Русије, ми нисмо у рату са Русијом, нико не жели да буде у рату с Русијом. Ми једностравно подржавамо Украјину“, рекао је Борељ.
Такође је потврдио да Украјина већ користи авионе Ф-16 који су јој испоручени.
Он је јуче предложио министрима спољних послова да усагласе став о укидању свих ограничења за Кијев за ударе на руску територију, али је после састанка констатовао да једиствени став нису успели да постигну и да је остало на свакој појединачној држави да доноси одлуку о томе.

Ко је био против, а ко за?

Словачка није подржала укидање ограничења за украјинске ударе на руску територију западним оружјем , док су за иницијативу биле: Француска, Шведска, Летонија, Холандија и Пољска, пишу европски медији.
Борељ је додао и да су чланице ЕУ истрошиле своје војне залихе због испорука Украјини, додао је европски званичник.
„Не можете да замислите напоре које предузимају европске земље када је реч о помоћи Украјини Истрошили смо наше залихе, морамо да их попунимо. Већ смо стигли до цифре 700.000 комада муниције калибра 155 милиметара. Нисмо још постигли циљ (милион комада), али повећавамо производњу“, рекао је Бореља по доласку на састанак министара спољних послова ЕУ.
„ЕУ жели да има координациони центар у Украјини за пружање војне помоћи, а слање војних инструктора се не разматра“, рекао је он.
Погледајте и:
Коментар