РУСИЈА

Кијев се предомислио: Неће бити прекида испорука руске нафте преко „Дружбе“

Украјина ће испуњавати своје обавезе које се тичу испорука руске нафте нафтоводом „Дружба“, изјавио је саветник кабинета украјинског председника Михаил Подољак.
Sputnik
„Што се тиче нафтовода ‘Дружба’, ситуација је следећа. Подржавамо Европску комисију у тежњи ка диверсификацији испорука нафте за неке земље региона, како би се смањило или потпуно искључило присуство руске нафте. Истовремено, Украјина је испуњавала и наставиће да испуњава своје уговорне обавезе у потпуности до предвиђеног датума истека таквих уговора“, истакао је Подољак.
Он је додао да је то из разлога што је то у вези са билатералним односима Украјине и европских земаља.
Подољак је раније данас изјавио да ће Кијев од првог јануара 2025. године обуставити транзит руске нафте и гаса у земље Европске уније.
Подсетимо, Украјина је и 17. јула обуставила транзит нафте компаније „Лукоил“ преко своје територије у Мађарску и Словачку јер је ова компанија стављена на црну листу Кијева. Снабдевање ових земаља енергентима из Русије се одвија преко гасовода „Дружба“, који пролази преко територије Украјине.
Портпарол руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је рекла да препорука ЕУ Кијеву да забрани транзит руске нафте одговара интересима САД, којима је потребна потпуна зависност Брисела од америчких енергетских ресурса.
Погледајте и:
Коментар