КУЛТУРА

Кустурица: Уметници на „Кустендорф класику“ доносе победу живота над смрћу /видео, фото/

Уметници који сваке вечери наступају на фестивалу „Кустендорф класик“ доносе тријумфживота над смрћу, тријумф конструктивности над деструктивношћу, изјавио је вечерас редитељ Емир Кустурица на отварању 11. издања ове музичке манифестације која се одржава у Мећавнику на Мокрој Гори.
Sputnik
„Слажем се да у овом селу влада слобода, једино што мислим да овде нема демократије. Сваки успех овог села се практично мери одсуством демократије, јер је демократија преживљени облик друштвеног уређења. Да се вратимо идеји. Велики руски писац Евгеније Водоласкин је у свом последњем роману написао да је најснажнија манифестација живота изражена у фикцији, а не у реалности. Рекао сам му да су му мисли исте као и моје. Шта се овде дешава: на овој позорници се смењују велики уметници и они млади који ће тек постати велики, између две крајности које представљају живот и смрт. И они на сваки начин доносе тријумф живота над смрћу“, рекао је Емир Кустурица.
Редитељ је навео речи Николе Тесле, који је тврдио да сваки човек који је икада живео није умро, већ се претворио у светлост. Он је, како је рекао Кустирица, веровао да енергија људског рода и ментална снага долазе из етра.
„И подсмехивао се Ајнштајну који је тврдио да ментална снага и свака друга енергија долазе из материје. Тесла је веровао у ред и у морал и он нам је, заправо, указао на могућу дефиницију уметности. Ако духовна енергија плови етером, онда, како каже Кроче, свака уметност тежи да буде музика. Живећи за тај етер, верујући у дух, у менталну енергију и верујући да нема смрти – ја сам написао књигу 'Смрт је непроверена гласина' – верујем да сваки млади уметник и сваки велики уметник који овде наступа, заправо, употпуњује живот у којем нема смрти“, закључио је Кустурица.

На отварању фестивала наступила је и група из Одсека за традиционалну музику Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Београда, а у наставку програма пред публиком у Дрвенграду наступиле су уметнице из Русије, мецосопран Зинаида Царенко, солисткиња чувеног Марински театра из Санкт Петербурга и пијанисткиња Зарина Шиманска, добитница бројних међународних пијанистичких такмичења и носилац титуле уметнице Московске филхармоније.
У такмичарском делу фестивала, који траје до 3. септембра, наступа 37 младих музичара из Србије, Русије и Белорусије, студенти Факултета музичке уметности из Београда, Новог Сада, Ниша, Москве, Санкт Петербурга Омска, Тјумења, Ханти-Мансијска, Нојабрска, Томска, Минска, као и студенти с одсека Музичке уметности, Факултета уметности Универзитета у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици.
Фестивал „Кустендорф класик“
О добитницима награде фестивала „Златна матријошка“ одлучује међународни жири, у којем су диригент Михаил Голиков, уметнички директор и главни диригент Државног симфонијског оркестра Лењинградске области, затим наш прослављени пијаниста и професор на ФМУ у Београду Владимир Милошевић и швајцарско-српска композиторка и гитаристкиња Маја Ле Ру Обрадовић.

Вечерњи сати резервисани су за концерте прослављених домаћих и светских уметника, а по први пут биће изведена и два музичко-сценска дела.

Друго вече, 1. септембар, резервисан је за извођење комичне опере „Иза оперских кулиса“ српске композиторке Вере Миланковић. Оперету ће извести Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Радета Пејчића, у сарадњи с Домом културе Студентски град.
Емир Кустирица и министар Никола Селаковић на фестивалу „Кустендорф класик“
„Кустендорф класик“ ће једно вече посветити младим уметницима тако да посетиоци фестивала треће фестивалске вечери уживати у виртуозним извођењима виолинисте српског порекла Луке Фаулиси, кога су Класикал ФМ и Би-Би-Си магазин именовали за једног од 30 најперспективнијих звезда у успону, затим млади пијаниста Богдан Дугалић који је за својих 20 година освојио више од 30 награда на домаћим и међународним такмичењима и талентовани гитариста Урош Јаћевић, добитник првих награда на најпрестижнијим такмичењима за младе гитаристе у Европи.

Младе наде музичке сцене наступиће уз Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, под диригентском палицом Радета Пејчића.

На затварању фестивала, биће изведен јединствени пројекат композитора Александра Седлара, драмска Опера „Шум шуме преко поља“.

Иницијална идеја за настанак овог дела су страховити догађаји у концентрационим логорима за време Другог светског рата, чији називи имају везе са шумама које као древни сведоци и даље стоје на истом месту као подсетник и опомена за будуће генерације.
Фестивал „Кустендорф класик“
Поред музике, Александар Седлар је и аутор либрета, док су солисти Душко Радовић, Жарко Степанов, Сергеј Трифуновић, Ана Петровић, Ана Станковић и Сања Ристић, под пратњом симфонијског оркестра и женског хора Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, којим диригује Александар Седлар.

Програм фестивала обогатиће и наступи ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичких школа „Мокрањац“ и „Ватрослав Лисински“ из Београда као и предавања о стваралаштву композитора Петра Стојановића и Анте Гргина.
Током фестивала, 1. септембра биће отворена нова галерија под називом „Ђузепе Ротуно“, уз изложбу фотографија Јанка Кустурице.

За једанаест година од оснивања фестивала, на Мећавнику су наступале врхунске звезде класичне музичке сцене међу којима су Денис Мацујев, Александар Маџар, Валериј Гергијев, Немања Радуловић, Јулијан Рахлин, Роман Симовић, Срба Динић, Нарек Хакназарјан, Јуриј Башмет, Јустус Грим, Милијана Николић, Олег Акуратов, Петар Пејчић...
Фестивал „Кустендорф класик“ заједнички је пројекат реномираног српског режисера Емира Кустурице и компаније "Гаспром њефт".
Коментар