РЕГИОН

У Црној Гори ће пре пописати животиње него Србе, само још да волови науче да кажу – ś

Песник Матија Бећковић, хумористa Ђорђије Андрић и гуслар Славко Перошевић покушали су да одгонетну мистерију црногорског пописа. Где су нестали резултати пописа људи, како ће се спровести нови попис животиња, да ли се пчеле броје ручно и којим језиком говоре волови, нека су од питања која муче многе од нас, а они су покушали да одговоре.
Sputnik
Иако се резултати прошлогодишњег пописа у Црној Гори не назиру због, како тврде у Подгорици, техничких, софтверских и тендерских проблема, неки људи почињу да сумњају да се пребројавање упорно одлаже због националних, верских и језичких разлога. Ипак, Црна Гора је одлучила да их то не спречи у спровођењу другог пописа, али не људи, већ крупне и ситне стоке, као и пчела.
Песник и црногорски Србин, или Србин Црногорац, Матија Бећковић, каже за Спутњик да је пописивање црногорских Срба или Срба Црногораца немогућ подухват и да од њега треба одустати. Уосталом, да је могуће, то би до сада већ било обављено. Бећковић каже да није сигуран како би се волови изјаснили на новом попису, али да их, када је језик у питању, боље разуме него неке Црногорце.
Крава гледа у даљину са врха црногорске планине Бјеласице
Омиљени београдски Црногорац, аутор и водитељ емисије „Биће боље са Жоржом“, Ђорђије Андрић, каже да дубоко верује да су пчеле доста корисније за остатке бившег режима Мила Ђукановића него што су то Срби. Само, каже, није сигуран да ли је то зато што Срби не праве мед, или зато што пчеле нису учествовале у литијама.
Необјављивање резултата пописа не треба сваљивати на мучени софтвер и кодове. Жорж је убеђен да је у питању политичка игра јер је „свима јасно“ да српским језиком говори педесет одсто становништва Црне Горе, па ће сви прогони српских аутора, писаца, песника и цркве постати узалудни.
Мислим да ће се исто као што су оне иконе шетале литијама 30. августа, баш на данашњи дан пре четири године, на исти начин вратити и Његош и Свети Сава у црногорске школе. Што се тиче метода пребројавања пчела, не знам да ли ће и њих софтверовати или ће их бројати ручно и сваку понаособ, али уколико их буду бројали као што броје Србе, плашим се да ће их пчеле изуједати. У сваком случају, желим им да не отекну пуно.
Попис пчела

То кад у'вати не пушта

Књижевник и један од најпознатијих српских епских песника данашњице Славко Перошевић читаву ситуацију пореди са чувеном црногорском серијом из времена Југославије, а која се баш у његовом родном крају снимала. Уместо назива серије „Ђекна још није умрла, а ка' ће не знамо“, могло би се комотно рећи – попис још није завршен, а ка'ће бити резултати – не знамо.
За сада је све обавијено велом тајне, како каже наш саговорник, а иако се српски политички представници у Влади и парламенту упорно залажу за објављивање резултата пописа, неспорно је да су у питању опструкције „црногорске дубоке државе“ и остатака бившег режима.
Њихова снага у Црној Гори и даље је велика и није занемарљива, а што се тиче уклањања остатака тог бившег режима, ми смо тек загребали врх леденог брега. Мислим да су ту у питању интереси западних сила којима не иде баш у прилог да се објаве резултати који иду у корист српској страни, рекао је Перошевић за Спутњик.
По његовом мишљењу, ћутање је јасан показатељ страха, а отезањем се само крије и умањује прави резултат, како би се држао у зацртаним границама, Уколико би се те границе прешле, довео би се у питање и читав концепт Црне Горе као државе.
Састанак у вези са пописом становништва у Црној Гори
Мислим да је тај њихов фамозни софтвер доживео шок или кратки спој приликом пребројавања, јер верујем да је број Срба у Црној Гори далеко већи него што су они и у својим најцрњим песимистичким слутњама могли да замисле.
Када је реч о попису пчела и говеда, Перошевић нема сумње ко је фаворит.
Бројање пчела у Црној Гори неће бити проблематично јер су оне добре и за економију и за екологију, а Црна Гора је ипак еколошка држава, док би повећан број Срба био проблематичан за концепт савремене Црне Горе. Што се тиче волова, они су увек били и остаће волови и говориће својим волујским језиком, али не би ме изненадило да покушају и волове да науче језику. Био би то заиста велики еволутивни искорак уколико би неко волове научио да кажу слова ź, ś.
Славко Перошевић са гуслама
Народни певач Славко Перошевић написао је за крај и пар редова у част славног црногорског пописа:
Резултата пописа још увијек нема
због софтвера, кажу, неког из Монстата,
ал' што више чекам, вјерујте ми браћо,
све сам већи Србин, њима из ината.
Они нека броје у кошници пчеле,
нека броје краве и овце у тору,
по навици својој, нек' лажу и краду,
ал' уништит' неће српску Црну Гору!
Коментар