СВЕТ

Врховни суд Бразила забранио рад платформе Икс

Судија бразилског Врховног суда Александар де Мораес Мораес наредио је тренутну суспензију платформе X у тој земљи, након што је истекао рок у којем је милијардер и њен оснивач Илон Маск требало да одреди правног представника за ту платформу у Бразилу.
Sputnik
Ово је последњи у низу потез вишемесечних сукоба између бразилског суда и Маска, преноси Ројтерс.
Мораес је у одлуци одредио „пуну и тренутну суспензију“ друштвене мреже X (некадашњи Твитер) у земљи све док се платформа не усклади са свим досадашњим судским одлукама, укључујући казну од 3,28 милиона долара и именовање правног заступника у Бразилу.
Мораес је наредио телекомуникацијском регулатору „Анателу“ да спроведе одлуку и да то потврди суду у року од 24 сата.
Судија је навео и да ће појединци или компаније које покушају да добију приступ мрежи X бити кажњени. У одлуци суда од петка наводи се да ће казне за појединце и компаније које користе алтернативне начине за приступ платформи Икс ићи и до нешто више од 8.000 евра, на дневном нивоу.
Раније ове године Мораес је наредио тој друштвеној мрежи да блокира одређене профиле умешане у лажне вести и говор мржње. Маск је тада, осуђујући наредбу као цензуру, одговорио затварањем канцеларије платформе у Бразилу.
Раније у петак бразилски председник Лула да Силва поручио је да Илон Маск мора поштовати одлуку коју буде донео Врховни суд Бразила.
Погледајте и:
Коментар