ДРУШТВО

Освештан нови храм Светог пророка Илије у Републици Српској

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио је данас да сваки човек треба бар делом да врати оно што је добио од земље из које је дошао и да је помоћ у изградњи Храма Светог пророка Илије у Ситници код Рибника његов начин да захвали Мањачи, Змијању, Ситници и целој Републици Српској.
Sputnik
Након освештања храма у Ситници у општини Рибник, чији је кум, Вулин је истакао да је овај крај сачувао вредности које су Срби неговали, а од којих су се, како је навео многи окретали и заборављали.
"Ми знамо ко смо и одакле смо, знамо зашто живимо и зашто трајемо. Радујем се што сам мали део овог великог храма. Овде ће се деца крштавати, овде ће се неко венчати, неко упокојити, али овде ћемо се увек сабирати", рекао је Вулин новинарима, преноси РТРС.
Он је нагласио да је поносан што је део Владе и политике коју предводи председник Србије Александар Вучић, који, како је оценио, зна вредности Републике Српске.
"Дужни смо потомцима, као и прецима, да остављамо овакве храмове, дужни смо да никад не престанемо да сањамо српски свет и дамо све од себе да Срби увек буду уједињени", поручио је Вулин.
И министар одбране Србије Братислав Гашић присуствовао је освећењу новог храма Светог пророка Илије на Ситници у Општини Рибник у Републици Српској и том приликом, у име Владе Србије, примио признање за помоћ у изградњи тог храма.
Литургију је предводио епископ пакрачки и славонски Јован уз саслужење епископа новобрдског Илариона, викарног епископа патријарха српског Порфирија и епископа бихаћко-петровачког Сергија, наводи се у саопштењу Министарства одбране.
Освећењу Храма и литургији присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, потпредседник Владе Србије Александар Вулин и бројни грађани.
Епископ Сергије истакао је у својој беседи да је народ кроз векове истрајавао у истинској вери, нади и љубави да очува своју веру.
"Зато данас благодаримо првенствено Богу који је благословио да и овај дан дарује, да се њему радујемо и веселимо, јер је за нас ово велики дан, јер смо нови храм освештали у којем ће се приносити тајна над тајнама, љубав над љубављу, нада над надама, вера над вером", истакао је епископ Сергије и захвалио на помоћи Влади Србије да се храм заврши.
Изградња новог храма на Ситници почела је 2008. године, а на Илиндан 2009. године темеље су освештали тадашњи епископи бихаћко-петровачки Хризостом и блаженопочивши осечкопољски и барањски Лукијан, додаје се у саопштењу.
Погледајте и:
Коментар