СРБИЈА

Протест еколошких активиста испред РТС-а

Активисти покрета "Еко Стража" одржали су вечерас испред зграде РТС-а протест под називом "Сигурност је у бројевима", а саобраћај у Таковској улици је нормализован.
Sputnik
Они су одржали, како су га назвали, "Прави дневник" и изнели неколико захтева, међу којима је и захтев од РТС-а за укључење уживо у програм Дневника, како би троје активиста испричало "своју верзију" догађаја од када је кренула њихова борба против рударења литијума.
Како су рекли, уколико не буде одговора из јавног сервиса, они ће поднети кривичне пријаве против одговорних лица РТС-а.
Циљ скупа је, како су најавили организатори, подршка свим активистима који су ухапшени након августовског протеста против најаве ископавања литијума, као и, како су навели, извињење и враћање телефона и лаптопова њиховим активистима.
На протесту су били и лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута и лидер покрета Крени Промени Саво Манојловић.

Брнабић: Протест лицемерје и представа

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић оценила је да је вечерашњи протест активиста "Еко страже" у Београду показао лицемерје учесника који, како је указала, "вређају здрав разум".
"Вечерашњи протест Еко страже завршава се сасвим примерено - организатор их је позвао да осветле "мрак" литијумом из батерија својих мобилних телефона. Прелепо. Лицемерје? Ма, не!", написала је Брнабић на мрежи Икс.
Вређају, како је додала, овој земљи и овом народу здрав разум.
"И све је представа, само да сви изгледају кул и лепо, да су померили протест један дан због Бајаге, али сви до неба забринути", рекла је.
Брнабић је запитала и колико је било еколошких покрета пре само 10 година.
"Ко се тада бринуо док су Александар Вучић и СНС градили филтере за одсумпоравање на нашим термоелектранама, усвајали законе да имамо зелену енергију због чистијег ваздуха, чистили дивље депоније, куповали електричне аутобусе, градили постројења за пречишћавање отпадних вода, пребацивали котларнице са угља и мазута на гас и дрвну биомасу? Где сте тада били? Похвалили нешто од тога? Не, није тада било брига ове људе за ваздух, а данас све Грете Тхунберг!", закључила је Брнабић.
Коментар