ДРУШТВО

Картице за откључавање хотелских соба одлазе у историју: Шта ће онда да их замени?

Неки хотели почели су да примењују ново решење и за очекивати је да ће га у будућности полако прихватати и други хотели и хотелски ланци, али та транзиција неће бити брза.
Sputnik
Наш мобилни телефони заменили су бројне уређаје и ствари међу којима су и новчаници, а чини се да би у будућности могали да замене и хотелске пластичне картице за откључавање соба. Неки хотелски ланци су већ кренули са овим преласком с пластичних на дигиталне опције, али не треба очекивати да ће овај процес бити брз, јер постоје бројни изазови које треба превазићи, од технолошких до навика корисника.

Телефон замењује многе ствари

„Међутим, јасно је у ком правцу иде ова индустрија и убудуће, као што у „Гугл“ и „Епл“ новчанику држимо бројне картице, пропуснице, биоскопске карте и слично, ускоро ћемо у њој чувати и кључеве хотелских соба. Традиционални хотелски кључеви се ближе крају“, објаснио је за Си-Ен-Би-Си регионални директор „Валор Хоспиталити Партнерс“ Ели Фукс, чији портфолио укључује хотеле „Хилтон“ и „Холидеј Ин Екпрес“.
Након регистрације на рецепцији хотела и евентуалног преузимања мобилне апликације ланца хотела, све што ће бити потребно за улазак у собу је да држите мобилни телефон поред терминала. Тако нешто је једноставније у односу на пластичне картице, јер гости више не морају да носе додатне картице, а мобилни телефон ионако увек имају са собом.
Такође, како многи већ користе мобилне телефоне за плаћање у продавницама или на терминалима јавног превоза, овакав начин отварања врата хотела би им био природан.
„Погодност дигиталне пријаве је у томе што ваш телефон постаје кључ“, објаснила је директорка продаје хотела „Харпет“ Кимберли Елдер. Ипак, додаје она, иако њихови хотели имају могућност коришћења телефона као кључа, многи гости радије користе класичне пластичне картице.
Стручњак за безбедност Ли Кларк верује да прелазак на потпуно дигиталне кључеве које ће корисници чувати у паметним телефонима представља значајан трошак кроз инсталацију опреме, имплементацију технологије, одржавање и безбедност. Такође, чак и када ова технологија буде доступна, неће сви гости одмах почети да је користе, али би многи ипак могли да отворе врата пластичним картицама, што због навике, што због тога што се неки слабо сналазе у новим технологијама.

Гости споро мењају навике

Једнос истраживање је показало да само 14 одсто гостију који имају ову опцију користи дигиталне кључеве, а од оних који су преузели дигиталну апликацију која им омогућава коришћење таквих кључева, користи их само 30 одсто. Други и даље користе пластичне картице.
Оно што је важно нагласити јесте да су они који су користили дигиталне кључеве много боље оценили своје корисничко искуство када је у питању безбедност.
Међутим, извршни директор компаније „Алтентикејт“ Чед Спенски, која развија решења за коришћење паметних телефона као дигиталних кључева, каже да дигитални кључеви гостима нису толико важни због њихове безбедности, колико због погодности.
„Ако имате прилику да одаберете да ли желите да користите пластичну картицу за одређену акцију, а затим потражите одговарајућу картицу међу гомилом постојећих картица у свом новчанику или само додирнете паметни телефон терминала, мобилни телефон је чист победник“, објаснио је он.
Управо у том правцу иде тржиште, али ће проћи доста времена док хотели не уведу ову технологију, али и док се људи на њу не навикну. Као што видимо из претходно наведених података, гости не мењају лако своје навике.
Погледајте и:
Коментар