НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Какве везе има грумен злата са земљотресом – кључ је у понашању једног минерала којег има у изобиљу

Научници су можда пронашли објашњење како се велики грумен злата формира у земљи, а кључни елементи у том процесу су земљотреси и минерал кварц.
Sputnik
Сеизмичка активност ствара електрично поље које привлачи растопљено злато из дубине Земље и на тај начин се у кварцу могу формирати груменчићи тог племенитог метала. Кварц, иако је хемијски инертан, често се повезује са великим златним груменима, понекад тешким скоро 100 килограма.
Међутим, процес који стоји иза формирања тако масивних налазишта злата је дуго био мистерија за научнике.
„Мистерија је била како направити велики грумен злата на једном месту када не постоји очигледна хемијска или физичка замка“, каже Крис Воизи са Универзитета Монаш у Мелбурну.
Воисеијев тим је открио, у студији објављеној у часопису „Нејчер геосајенс“, да када је кварц подвргнут притиску, ствара напон који привлачи растопљено злато. Овај феномен је повезан са јединственом структуром кварца, јединог минерала у изобиљу са кристалима који немају центар симетрије. Овај недостатак симетрије проузрокује да кварц производи електричну енергију када се деформише сеизмичким силама, а процес је познат као пиезоелектрицитет.
Сеизмичка активност тера течности које садрже злато на дубинама од 15 до 20 километара, али су те течности изузетно разблажене, тако да су потребне огромне количине за производњу чак и малих количина злата. Научници претпостављају да пиезоелектрични ефекат кварца током земљотреса концентрише ово злато у грумен.
Експерименти су показали да је кварц под притиском стварао напон и привлачио злато, са узорцима премазаним иридијумом и опонашајући интензивнију сеизмичку активност, расли су већи комади злата - до 6.000 нанометара у пречнику.
„Када злато почне да се таложи на кварцу, брзо привлачи више злата. Пошто је злато проводник, пожељно је да се оно у раствору нанесе на већ постојеће злато. Постаје као громобран који привлачи више злата“, објаснио је Воисеи, пренео је „Њу сајентист“.
Погледајте и:
Коментар