РУСИЈА

Москва: САД крше међународно право запленом авиона председника Венецуеле

Запленом авиона председника Венецуеле Сједињене Америчке Државе су показале потпуно непоштовање међународних правних норми, а такође да по њиховом схватању они могу да располажу сувереном имовином друге државе, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Sputnik
„Санкциони испади Вашингтона не познају границе. У свом карактеристичном неоколонијалном жару, америчке власти заплениле су венецуелански председнички авион, који је био на сервису у Доминиканској Републици. Тиме су још једном показале потпуно непоштовање међународних правних норми и, ослањајући се на ‘закон јачег’, послале још један сигнал да САД, по њиховом схватању, могу да располажу сувереном имовином друге државе“, наводи се у саопштењу Захарове на сајту Министарства спољних послова Русије.
Истовремено, како је нагласила Захарова, „садашња заплена је извршена са посебном империјалном ароганцијом“ и тежњом да се „очита лекција“ и показује да нико није заштићен од санкционе пљачке, а одсуство правних норми је прво од озлоглашених „правила“ на којима „колективни Запад“ гради модел светског поретка у духу глобалне „Монроове доктрине“.
„Подржавамо наше боливарске пријатеље у њиховим легитимним захтевима да се врати оно што је украдено венецуеланској држави. Солидарни смо са њима у њиховој решености да наставе да чврсто бране независност и суверенитет“, закључила је дипломата.
У понедељак је телевизија „Си-Ен-Ен“ јавила да су америчке власти заплениле авион Николаса Мадура у Доминиканској Републици и превезле га на Флориду. Влада Венецуеле назвала је могућу конфискацију авиона пиратеријом, рекавши да су Сједињене Америчке Државе извршиле притисак на власти Доминиканске Републике да постану „саучесници у злочину“.
Основа за заплену авиона председника Венецуеле Николаса Мадура било је кршење америчког закона о санкцијама и контроли извоза, а сада Вашингтон намерава да тражи конфискацију летелице, саопштило је у понедељак Министарство правде САД.
Погледајте и:
Коментар