НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили која бактерија доминира у нашим устима

Кључна бактерија у зубном плаку се умножава кроз необичан процес, надмашујући друге микробе како би доминирала микробним пејзажом у нашим устима, открива ново истраживање.
Sputnik
Заједница микроба у људским устима нуди научницима необичну прилику да проучавају размножавање бактерија. Уобичајена бактерија у зубном плаку, Corynebacterium matruchotii, дели се не на две, већ на неколико нових ћелија кроз ретки процес који се назива вишеструка фисија.
Микробиолог Скот Чимилески из Морске биолошке лабораторије САД предводио је тим који је посматрао појединачне ћелије ове бактерије како се деле на до 14 нових ћелија. Овај феномен баца светло на то како ове бактерије стварају структуру која подржава друге микробе у устима.

Зашто се плак поново јавља тако брзо

„Гребени имају корале, шуме имају дрвеће, а зубни плак у нашим устима има Corynebacterium, каже Џесика Марк Велч, микробиолог са АДА Форсајт института и Морске биолошке лабораторије САД.
Велч и њене колеге су се заинтересовале за јединствену репродукцију ове бактерије након проучавања просторне организације бактерија плака. Бактерије формирају шиљасту структуру "јежа" на зубима, са C. matruchotii филаментима као основом.
Да би то истражили, научници су користили микроскопију са временским размаком да би посматрали раст и интеракцију бактерија унутар биофилма. Открили су да подела ћелија C. matruchotii није бинарна, као што је уобичајено, већ много продуктивнија.
Прво, бактерија се издужује на једном крају, расте много брже од сродних врста које се налазе на кожи или у носу. Неколико подеоних зидова или септа се тада формира одједном, пре него што се ћелија подели на 3 до 14 ћерки ћелија.
Овај процес омогућава да се колоније C. matruchotii брзо шире, растући до пола милиметра дневно. Ово би могло објаснити зашто се плак поново јавља тако брзо након чишћења зуба.

Значајна предност у односу на друге микробе у устима

"Ови биофилмови су попут микроскопских прашума. Бактерије у овим биофилмима међусобно делују док расту и деле се", објашњава Чимилески. Он додаје да овај јединствени ћелијски циклус вероватно омогућава C. matruchotii да формира густе мреже унутар биофилма.
C. matruchotii такође нема флагелум, структуру коју друге бактерије користе за кретање. Њен брзи раст може јој помоћи да истражује своју околину и такмичи се за ресурсе у људским устима пуним микроба, пише Сајенс алерт.
"Верујемо да брз раст екстракцијом врхова и истовремене вишеструке поделе објашњава како C. matruchotii надмашује друге микробе да формирају филаментозне мреже у језгру биофилма зубног плака", пишу аутори студије, која је објављена у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences.
Погледајте и:
Коментар