СПОРТ

„Нисмо се предавали!“ – откривени детаље борбе за српску медаљу

Председник Параолимпијског комитета Србије (ПОКС) Зоран Мићовић изјавио је да је задовољан што су организатори актуелног такмичења вратили сребрну медаљу српском параатлетичару Небојши Ђурићу.
Sputnik
Ђурић је освојио сребрну медаљу у дисциплини бацање кугле, али му је одличје дан после финала одузето због наводно неадекватне опреме. Одлуком судијског жирија, српском такмичару су, после жалбе на реквизит који је користио, поништени сви резултати у Паризу.
Представници Параолимпијског комитета Србије су потом уложили жалбу, која је на крају усвојена, тако да је Ђурићу медаља враћена.
„Водили смо жестоку борбу, нисмо се предавали. Нас четворо, петоро смо обилазили сва врата свих особа које су евентуално заслужне за тај лош потез... Користили смо све аргументе из сопственог искуства да тај њихов акт поништимо“, рекао је Мићовић.
Он је истакао да су прописи били на страни српског параолимпијца.
„Упозорио сам их да смо ми странка у поступку у овом случају и да су закон и позитивна законска ЕУ легислатива код нас имплементирани пре 20 година. Ја сам им рекао да ћемо ми користити сва правна средства и поручио да ће овај спор да изгубе. А онда смо добили подршку од министра спорта Зорана Гајића, разговарао сам и са генералним секретаром ОКС Ђорђем Вишацким“, додао је Мићовић и наставио:
„Када ми је Гајић послао поруку да имамо подршку Владе Србије да се боримо до краја за ту победу, кренуло је све како би требало да буде. Наравно да смо ми успели да дођемо до решења да се нашем Небојши врати медаља“.
Ђурић је у понедељак после консултација са лекаром српског тима одлучио да се повуче са такмичења у бацању диска у категорији Ф56.
„Штета што јуче није могао да наступи, стварно смо га разумели. Није имало шансе да се појави на борилишту. Одлучили смо да не наступи у бацању диска, можда је могао да освоји медаљу и у овој дисциплини. Битно је да се вратио после свега што је доживео, млад је за овај спорт и наставиће да се бори“, рекао је Мићовић.
Коментар