СВЕТ

Макрон именовао новог премијера Француске - ко је Мишел Барније

Председник Француске Емануел Макрон именовао је Мишела Барнијеа за новог премијера скоро два месеца након што су ванредни избори у Француској завршили у политичком ћорсокаку.
Sputnik
Мишел Барније, некадашњи је посланик у Европском парламенту и бивши преговарач ЕУ за Брегзит.
Он би требало да наследи Габријела Атала, најмлађег премијера Француске, кога је Макрон први пут именовао за премијера почетком 2024. године и који је на тој функцији остао до јула.
Барније, ветеран Републиканске странке, биће најстарији премијер Француске од настанка Пете републике 1958. године.
Од 1993. до 1995. био је на функцији министра за природну средину, а од 1995. до 1997. године обављао је дужност француског министра за Европу.
Од 1999. до 2004. године, на дужности комесара ЕУ за регионалну политику, био је одговоран за грантове и субвенције које чине трећину буџета Уније.
Министар спољних послова био је од 2004. до 2005, затим министар пољопривреде од 2007. до 2009, а од 2009. до 2010. године и члан законодавног тела ЕУ.
Четири године касније, изабран је на функцију комесара ЕУ за унутрашње тржиште и услуге, када је преговарао о свеобухватној новој регулативи о финансијским тржиштима после глобалног краха.
Године 2016. именован је за преговарача ЕУ за Брегзит. Пет година касније, није успео да добије номинацију своје конзервативне Републиканске странке за председничке изборе 2022. године.
Наиме, Барније, у Француској познат и као „Господин Брегзит“, скоро 50 година је словио за центристичког, либерално оријентисаног неоголисту, оданог европској ствари. Али 2021. године све је запрепастио „померањем удесно“и чвршћим ставом о имиграцији и безбедности, у склопу покушаја да постане председнички кандидат деснице против Макрона 2022. године.
У то време, Барније је тврдио да нерегулисана имиграција изван ЕУ слаби осећај идентитета Француске. Он је веровао да је гласање Велике Британије за излазак из ЕУ показало колико опасно може бити када се дозволи да поделе у друштву ескалирају. Шокирајући тиме многе у Бриселу, позвао је на француски мораторијум од три до пет година за неевропске имигранте, у којем би чак били заустављени и чланови породице који се придружују онима који су већ у Француској, и позвао да земља поврати правни суверенитет од судова ЕУ.
Барније је себе дуго представљао као поузданог старијег државника – планинара са Алпа који је своју каријеру изградио у локалној сеоској политици и воли шетње древним шумама, преноси Гардијан.
Погледајте и:
Коментар