РУСИЈА

Захарова: Спремамо одговор на санкције групи "Русија севодња"

Руско Министарство спољних послова изучава нове америчке санкције медијској групи „Русија севодња“, како би припремило адекватан одговор, рекла је за Спутњик портпарол Министарства Марија Захарова.
Sputnik
Она је рекла да Москва настоји да примени симетричне мере.
„Још не разумемо до краја суштину ограничења уведених против руских новинара. Чак ни списак још нисмо видели“, додала је она.
Сједињене Државе су увеле санкције против медијске групе „Русија севодња“. Оне обухватају РИА Новости, РТ, Спутњик, Раптли, али и главну и одговорну уредницу „Русија севодња“, чији је Спутњик део, и РТ Маргариту Симоњан и читав низ истакнутих руководилаца.

Напади Кијева на Запорошку и Курску нуклеарку – уцена

Захарова је у разговору за Спутњик на маргинама Источног економског форума у Владивостоку рекла и да Кијев покушава да нападне Запорошку и Курску нуклеарку да би уцењивао међународну заједницу за различите ствари.
„Главни објекат су атомске централе а главни зликовац је кијевски режим који настоји да редовно напада те објекте да би уцењивао међународну заједницу за различите циљеве, али то ради примењујући терористичке методе“, рекла је Захарова.
Како је нагласила, ако Међународна агенција за нуклеарну енергију и има неку улогу онда се она огледа у објективној процени онога што се догађа а главни циљ је да се Кијев спречи у намери да изведе тероритички напад са нуклеарном компонентом.

О сменама у Кијеву

Коментаришући смене у Кијеву, Захарова је рекла да у Украјини нема никога ко би јасно и смислено објаснио то што се дешава.
Подсетимо, између осталог, смењен и министар спољних послова Дмитриј Кулеба а на то место постављен његов заменик Андреј Сибига, иначе, како пишу украјински медији човек Андреја Јермака, утицајног шефа кабинета Владимира Зеленског.
„То што се дешава ни на Банковој (улица у Кијеву где се налазе све важне институције) не би могли да објасне. Тамо нема никога ко би могао смислено то да објасни“, додала је Захарова.
Они који су до сада подржавали Кулебу питају се шта се дешава, оценила је Захарова.
„Они треба да траже информације које су процуреле у медијима разних држава, уместо да читају званична саопштења, да би схватили какви су то маневри, са чиме је то повезано“, рекла је Захарова.
Коментар