СРБИЈА

Лајчак: Постигнут договор о састанку Београда и Приштине у Бриселу

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да је током састанка са главним преговарачем Приштине и замеником премијера привремених институција Бесником Бисљимијем договорен наредни састанак главних преговарача у Бриселу, али није прецизирао када ће он бити одржан.
Sputnik
Лајчак је новинарима рекао да се датум састанка у Бриселу не може објавити без координације са другима, не износећи више детаља.
Он је додао да је током састанка разговарано о отварању моста на Ибру и поновио да би мост требало да буде отворен за саобраћај, али у сарадњи са међународним партнерима, преносе приштински медији.
"Разговарали смо о томе колики је напредак постигнут од претходног састанка. Разговарали смо о питању моста на Ибру и његовог отварања за саобраћај. Став ЕУ је добро познат, треба га отворити, али отварање треба да буде у блиској сарадњи са међународним партнерима Косова“, рекао је Лајчак.
Лајчак је додао да је током састанка са Бисљимијем разговарано и о деблокади примене Споразума о путу ка нормализацији односа, за који је навео да је валидан и део европског пута обе стране.
"Охридски споразум је правно обавезујући у целини и радимо на његовој примени. Ниједна страна се није повукла из овог споразума и разговарали смо са Косовом и Србијом како да убрзамо примену", рекао је Лајчак, наводећи да је Србија повукла писмо из 2023. године.
Он је, међутим, оценио да постоје изјаве са обе стране које не помажу процесу дијалога.
Поводом за данас најављених блокада административних прелаза на КиМ због затварања српских институција, Лајчак је изразио наду да блокада неће бити јер то, како је навео, негативно утиче на слободу кретања и животе људи.
Погледајте и:
Коментар