РУСИЈА

Слуцки: Међународна награда мира постаће симбол у хуманитарној делатности

Награда за мир, која ће бити уручена 9. септембра у Бољшој театру у Москви, постаће један од стубова мировних пројеката наредних година и моћан фактор у консолидацији разумног дела светске заједнице, наводи се у закључку округлог стола „Борба за мир у XXI веку. Активна мировна делатност у контексту трансформације система међународних односа“.
Sputnik
У дискусији су учествовали заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов, председник одобра за међународне послове Државне думе Леонид Слуцки и председник Московске градске думе Алексеј Шапошњиков. Модератор дискусије био је први заменик генералног директора агенције ТАСС, професор Михаил Гусман.
„Свакако ћу присуствовати церемонији доделе Награде за мир, јер је, по мени, ово веома важна иницијатива. Не треба говорити у каквом сложеном свету живимо и колико су многе савремене награде исполитизоване. Политизују их они који покушавају да управљају светом. Због тога такве награде често губе смисао. Желим да пожелим Награди за мир ‘Л. Н. Толстој’ да стекне ‘интернационалност’ како не би била ограничена на круг наших савезника и истомишљеника, како би заиста постала глобална“, рекао је заменик председника Савета Федерације Константин Косачов.
Са своје стране, председник Московске градске думе Алексеј Шапошњиков је прокоментарисао сарадњу општинских одборника земаља БРИКС-а.
„Сматрамо да, што пре успоставимо пријатељске везе између земаља, престоница и мегаполиса, веће су шансе за јачање праведног мултиполарног света. Уверен сам да идемо ка томе, а у овом случају главни градови земаља БРИКС-а ће уложити све напоре да нови мултиполарни свет буде изграђен на моралним стандардима и правима која ће свима бити разумљива и која ће се беспрекорно спроводити не у корист одређене земље, већ у корист целог света“, истакао је Шапошњиков.
Председник одбора Државне думе за међународне послове и председник управног одбора међународног фонда „Руски фонд за мир“ Леонид Слуцки рекао је да је ова награда довела до „реинкарнације“ једног од највећих дела Лава Толстоја.
Према његовим речима, међународна награда за мир постаће симбол у мировним и хуманитарним активностима.
„Као председник Руског фонда за мир, велика ми је част што сам постао суоснивач Међународне награде за мир ‘Л. Н. Толстој’ заједно са Руским историјским друштвом и Руским војноисторијским друштвом. Рат и мир су најважнија парадигма данашњег живота и сви су забринути којим путем ће кренути људска цивилизација. Данас је буквално дошло до ‘реинкарнације’ једног од највећих дела светске књижевности које је написао Лав Толстој, па није случајно што Међународна награда мира носи име овог писца“, закључио је Слуцки.
Церемонија доделе прве Међународне награде за мир „Лав Толстој“ планирана је за 9. септембар у Бољшој театру. Награда се додељује за активности усмерене на унапређење мира и међународне сарадње, укључивање шире међународне заједнице у борбу за мир у свету, као и за постизање добротворних, културних и образовних циљева, укључујући промовисање позитивне перцепције Русије у свету.
Погледајте и:
Коментар