СРБИЈА

Скуп у Љубовији: Вучић тражи гаранције због рудника литијума, „Рио Тинто“ дао шест обећања /видео/

Председник Србије Александар Вучић затражио је од представника „Рио Тинта“ чврсте гаранције да ће животна средина бити очувана после отварања рудника литијума, а главна питања на скупу у Љубовији била су везана за квалитет вода, депонију која ће настати радом рудника и сумпорњу киселину. Вучић је рекао да „Рио Тинто“ има изузетно лошу репутацију.
Sputnik
Извршни директор „Рио Тинта“ Јаков Стаусхолм обећао је да ће та компанија уложити 100 милиона евра у исушивање депоније, и да ће Јадар бити први рудник литијума у свету који нема течну депонију, а тиме ће се, како је рекао, смањити и њена величина.
Током разговора у Љубовији са грађанама Вучић је подсетио да је „Рио Тинто“ имао великих проблема 1960-тих у Енглеској, 1970-тих у САД, да је у Канади у њиховом руднику била седам пута јача радијација од дозвољене, у Панами где су са рудником бакра непотребно размештали хиљаде људи и где им је земља уништена.
„У Јути сте имали проблема 1989, 1992. у Аустралији, рудник никла и бакра Мичиген, не зна се који је гори пример. Мадагаскар који је и дан данас велики проблем, затим Калифорнија“, навео је Вучић.
Додао је да су сагледали и направили анализу седнице акционара у Бризбејну ове године.
„Кључно питање које се тиче Јадра је питање вода, те вас молим да нам на озбиљнији начин одговорите како ћемо да решимо сигурност и гарантујете ли ви, пре него што уопште дођете са папирима којима ћете то да гарантујете, да има смисла да уопште разговарамо и да вас чекамо, можете ли ви да гарантујете сигурност, чистоћу наших вода, да неће бити било каквог преливања из подземних вода у Јадар, из Јадра у Дрину, из Дрине у Саву и Дунав”, упитао је Вучић представнике „Рио Тинта“.
Додао је да је друго питање депоније, а треће питање сумпорне киселине и сигурности.
„Ми ћемо да обезбедимо транспорт и пругу и све што је потребно. Само можете ли ви да гарантујете сигурност и безбедност за људе? И оно што је такође важно, што људе највише занима, то је њихово пољопривредно земљиште у околини самог рудника. Могу ли да гаје исти кукуруз, могу ли да имају исту малину, могу ли да имају исто воће и поврће. Ја знам да ви водите огромну компанију са 57.000 људи, једну од најмоћнијих у свету. Ја вас молим да се концентришете и да нам дате одговоре подељене у ове три групе. Вода, депонија, сумпорна киселина”, рекао је Вучић.
Део учесника скупа у Љубовији и представници медијских кућа
Извршни директор „Рио Тинта“ Јаков Стаусхолм поздраво је Вучићеву, како је рекао, изузетну заинтересованост и посвећеност питању ископавања литијума.
„Рио Тинто је компанија стара 150 година и ми имамо изузетна достигнућа, али такође имамо и тешка поглавља у нашој историји, као што сте ви с правом издали. Оно што је итекако јасно јесте да данас рударење може да се ради на безбедан начин, у складу са највишим стандардима животне средине и то јесте наша одговорност“, рекао је Стаусхолм.
Истакао је да је, када је преузео место извршног директора пре три и по године, представио четири циља пред компанијом и један је да морају имати највише стандарде када је реч о животној средини, о заједници, о друштву и према владама за све што раде.
„Тако да не могу да правим никакве компромисе по том питању. И заиста чврсто верујем и гледам све вас грађане овде у очи да ми развијамо изузетан пројекат овде”, рекао је Стаусхолм.
Што се тиче депоније, он је нагласио да готово сви рударски комплекси у свету имају отпад у течном стању, који иде заправо у нека јаловишта која нису баш најбоља решења за животну средину.
„Ми смо одлучили да потрошимо више од 100 милиона евра додатних како бисмо извукли воду и осушили ту депонију, што је далеко боље решење, када је реч о животној средини. То је први литијум рудник у свету који неће имати ово мокро јаловиште. Друго, ми депонију сводимо на минимум, као што овде можете да видите узорке, тако што ћемо их сушити. Негде око половине ће моћи да иде подземно и да се ту поново попуњава, а од преосталог дела нешто од овог отпада може да се користи за изградњу путева“, рекао је директор „Рио Тинта“.
Додао је да ће депонија у Јадру имати далеко нижи притисак на животну средину од депоније него у било ком другом руднику литијума на планети.
Инжењер Јован Милићевић из Рио Тинта објаснио је да у случају Јадра постоје два хоризонта подземних вода.
„Прве подземне воде о којима ми као обични грађани размишљамо су оне које имамо у својим бунарима, када се ископа бунар до дубине од 10, 20 или 25 метара. И то су условно чисте воде, мада су код нас, нажалост, јако пуно загађене, зато што немамо уређене системе канализације. А друге воде које постоје у долини Јадра су те тзв. рудничке воде, и те воде се, у том случају, налазе у самом лежишту и окружују само лежиште”, навео је Милићевић.
Он је истакао да вода не може да уђе у само окно и да изађе горе.
„Рудничке воде морате да евакуишете из рупе. Свака кап те воде је ресурс који се пречишћава малтене до нивоа дестилаторне воде“, рекао је инжењер.
Додао је да пројекат подразумева коришћење рударске запуне, како не би било слободне површине која би могла да изазове слегање.
Представници "Рио Тинта" на скупу у Љубовији
Говорећи о фолији, Милићевић је рекао да хидроизолација депоније подразумева и додатна два слоја.
„Иако је та фолија сасвим довољна, али овде имам превентивно додатна два слоја од природних материјала заснована на глини. Преласком на сушени отпад површина за формирање депоније смањена је три до четири пута“, рекао је инжењер.
Када је у питању сумпорна киселина, Милићевић је истакао да она има своју улогу и то је материја која се купује, како би се добио производ који је потребан.
„Она се не полива по људима и не баца се уоколо и не излива се. Улога је да изврши неутрализацију“, казао је он и додао да је отпад на крају база, а не киселина.

Огромна забринутост грађана

Председник Србије Александар Вучић рекао је на почетку разговора са грађанима у Љубовији да је током боравка у Подрињу видео огромну забринутост обичних људи због могућности отварања рудника литијума и додао да постоје оправдани, али и неоправдани страхови.
"Овде у Подрињу видео сам огромну забринутост људи. И не говорим сада о онима који су политички противници, који по природи ствари желе да искористе сваку прилику за своје политичке поене. Ја о томе нећу даље ни да говорим. Не желим да говорим ни о теоретичарима завере, већ говорим о обичним људима који су искрено забринути због могућности отварања рудника која може да утиче негативно на животну средину", рекао је Вучић.

Директор „Рио Тинта“: Шест обећања грађанима Подриња

Извшни директор компаније „Рио Тинта“ Јакоб Стаусхолм рекао је данас грађанима Подриња да им даје шест обећања којима ће се та фирма руководити приликом пословања у Србији, а која се односе на безбедност људи и заштиту животне средине, истичући да је за „Рио Тинто“, како је рекао, безбедност грађана на првом месту.
Током разговора у Љубовији са грађанима Подриња Стаусхолм је рекао да безбедно рударење минерала и метала који су неопходни за савремени начин живота није највећи изазов са којим се „Рио Тинто“ суочава.
“Највећи изазов представља задобијање и задржавање поверења људи који живе изнад те земље. У потпуности сам свестан те чињенице. И такође, разумем да „Рио Тинто“ још увек није задобио и нема поверење свих становника Србије. И један од разлога, због којих сам ја данас у Лозници, јесте да вам пренесем лично шест обећања као одраз наше посвећености”, рекао је Стаусхолм.
Прво обећање односи се на то да ће лично водити рачуна и позивати на одговорност сваког руководиоца компаније „Рио Тинто“, сваког менаџера, запосленог или извођача радова на пројекту Јадар који ће учествовати у изградњи и раду, како је навео, модерног подземног рудника који је безбедан за све становнике Србије и животну средину.
“Друго, обећање се односи на то да ће хиљаде запослених у компанији „Рио Тинто“ као и извођачи радова који буду учествовали у изградњи и раду безбедног подземног рудника живети у Лозници, јести локалну храну, пити локалну воду, удисати локални ваздух и поштовати локалну заједницу. Треће, што вам обећавам је да се радујемо и подржавамо надзор наших активности од стране локалне заједнице у вези са свим аспектима развоја и изградње и рада нашег рудника и то све почеши од овог тренутка”, навео је Стаусхолм.
Грађани и представници "Рио Тинта" у сали у Љубовији
Четврто обећање Стаусхолма се односи на то да ће тим „Рио Тинта“ у Србији отворено и искрено разговарати са свима.
“Они ће бити ту да чују све искрене бриге и недоумице и да понуде прецизне одговоре засноване на чињеницама о свим питањима. Представници нашег тима ће бити активни учесници у транспарентном дијалогу заснованом на чињеницама, а тај тим ће предводити стручњаци. Пето, обећавам вам да ћемо када погрешимо, признати ту грешку, исправити је, научити из ње и нећемо је понављати”, рекао је Стаусхолм.
Као последње, шесто обећање, Стаусхолм је рекао да тим „Рио Тинто“ у Србији никада неће престати да ради на томе да задобија и задржи поверење грађана.
“Свако од вас, и ваши потомци, и њихови потомци касније не смеју да живе у страху да ће нови подземни рудник бити штетан. Ми ћемо се трудити да задобијемо ваше поверење нашим поступцима, а почећемо тако што ћемо вас слушати. То је и други разлог због кога сам данас овде, да вас саслушам и да разговарам о ономе што вас брине са сваким од вас и да учествујем у дијалогу заснованом на чињеницама”, закључио је извршни директор „Рио Тинта“.

Директор „Рио Тинта“: Нећемо узимати воду из реке

Одговарајући на питања грађана, директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм каже да та компанија неће узимати воду из реке.
Заступница компаније Маријанти Бабић рекла је да је „Рио Тинто“ радио и са људима који су против пројекта. Говорећи о скупу САНУ, каже да је од тада одрађена студија о процени ризика.
"САНУ није изашла и рекла да овај пројекат није добар за Србију. Мишљења у зборнику су била подељена, а најгласније смо чули негативна мишљења. Ми смо погрешили јер нисмо комуницирали на прави начин и нисмо на добар начин заштитили наш пројекат да не би дошло до овог нивоа страха који постоји", рекла је Бабићева.
Вучић и Синиша Мали на скупу у Љубовији

Вучић: Рио Тинто у року од 22 месеца треба да достави три студије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да компанија „Рио Тинто“ у року од 22 месеца мора да достави држави три студије.
"У наредна 22 месеца најмање, они морају да нам доставе три студије. Три различита документа. Један, најкраћи рок је девет месеци, а за трећи папир најдужи рок је 22 месеца и то за најмање 22 месеца. Дакле они не могу пре тога чак ни формално да заврше своје обавезе према држави Србији", рекао је Вучић.
Навео је да то значи да „Рио Тинто“ мора у наредном периоду много ствари да уради да би све испунио.
"Господине Јакобе, госпођо Маријанти, господине Јоване. Ја сам вас молио и желим само грађанима Србије да кажем, пошто смо ми радили данима и недељама на овоме. Пошто су неке папире и одређене исправке донели јуче. Зато сам ја пре два дана рекао да веома бринем, господине Јакобе, због тога, због чињенице да нисам сигуран колико сте спремни новца да потрошите да обезбедите заштиту животне средине на нивоу на који ми то хоћемо као држава. Мени се чини да је то кључно питање", поручио је Вучић представницима Рио Тинта, директору Рио Тинта Јакобу Стаусхолму и главном заступнику Рио Тинто у Србији Маријанти Бабић .
Вучић је рекао да је држава добила одговоре које је тражила од „Рио Тинта“ тек јуче.
"Све оне одговоре које смо тражили до јуче, буквално смо их добили јуче. Добили смо их јуче када сте знали да ће то да буде главна тема и када сте чули шта је то што сам рекао пре три дана. До тада нам те одговоре нисте испоручивали", рекао је Вучић.
Скуп у Љубовији

Директор „Рио Тинта“: Уложићемо додатних 100 милиона евра како би се извукла отпадна вода

Директор „Рио Тинта“ Јакоб Стаусхолм каже да ће компанија, када је реч о депонијама, уложити додатних 100 милиона евра како би се извукла вода.

Вучић: Покушаћемо да подигнемо рудну ренту

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће покушати да се подигне рудна рента, али да то неће бити нимало лако.
"Говорили сте о висини рудне ренте. И то обично људи у Србији говоре користећи најпримитивније флоскуле о томе како желимо да се подјармимо Западу, да будемо колонизовани, како ће они да нам узму не знам шта све. Ја само желим да вам кажем да сам ја желео да подигнем рудну ренту", рекао је он.
Додао је да није он измислио ову рудну ренту него неко много раније.
"Када сам хтео да повећам рудну ренту, нема ко из Русије ми на главу није скочио. Тицало се наших извора гаса и нафте. Узгред да знате да је пет одсто рудна рента и у Јапану и у Кини, и у Индонезији и у свим важнијим великим земљама", рекао је он.
Додао је да људи обично мисле да је лако узимати паре некоме, али није.
"Покушаћемо да подигнемо рудну ренту, али то неће бити нимало лак и нимало једноставан процес. То није питање одлуке. То није питање хоћемо ли ми да седнемо нас петоро један дан, е сад је овако, па ће они то да прихвате. Па они ако не буду имали пристојну маргину за профит, одоше одавде. И неће их интересовати то више", истакао је Вучић.
Председник Србије најавио је и да ће лично да оде у немачку покрајину Саксонију да види како се тамо ради са литијумом
"Немци хоће да буду први у петој индустријској револуцији. Хоћете ли да пропустимо ту шансу? Не би нам био први пут, тако смо знали да протестујемо против краља Милана због изградње пруге, а сада имамо прилику да уђемо у први вагон", рекао је Вучић.

Инжењер Милићевић: Могућа свака врста пољопривредне производње у близини рудника

Инжењер из Рио Тинта Јован Милићевић изјавио је да се мештани, на основу увида у мониторинг и моделе утицаја пројекта "Јадар" на животну средину, могу несметано бавити пољопривредом у близини потенцијалног рудника литијума и јаловишта.
"Биће могућа свака врста пољопривредне производње и то је коначан одговор", рекао је он и додао да резултати мониторинга кажу да радиактивност није повишена.
"На основу онога што смо видели нема повишене радиоактивности, има само повишених тих прагова детекције лабораторијске опреме. Мислим да је недавно и директор Винче интерпретирао те резултате и рекао да нема бојазни за то", казао је Милићевић.
Говорећи о депонији, Милићевић је истакао да је она свуда у свету проблем.
"Не постоји идеално место за депонију, само оптимално или најмање лоше место за формирање депоније. У овом случају се разматрало више од 50 локација од Шапца до Малог Зворника, од Липничког Шора до Осечине. Долина Штавице је одабрана као прво оптимално решење, јер је хидрогеолошки и геотехнички стабилно место", рекао је Милићевић.
Након што су завршили разговоре са грађанима и председником Србије о пројкету Јадар, представници компаније "Рио Тинто" отишли су из сале. Настављени су разговори председника Вучића и грађана Подриња о темама које се не тичу литијума.
Погледајте и:
Коментар