СВЕТ

Пјонгјанг: Одговорићемо на нуклеарну уцену САД

Пјонгјанг ће, у условима нуклеарне уцене Вашингтона, унапређивати своје нуклеарне снаге како би обуздавала САД најсмртоноснијим снагама нуклеарног обуздавања, саопштило је Министарство спољних послова Северне Кореје, преноси Централна телеграфска агенција.
Sputnik
Како се напомиње у саопштењу, Сједињене Америчке Државе и Јужна Кореја су недавно одржале састанак Нуклеарне саветодавне групе и извеле лажне нуклеарне вежбе.
Севернокорејско Министарство спољних послова је најоштрије осудило такве поступке „непријатељских снага“ као покушај извођења нуклеарног напада на суверену државу, изражавајући озбиљну забринутост због њиховог „непромишљеног понашања“ које нарушава стратешку стабилност региона и повећава могућност нуклеарног сукоба.
„Значајан разлог за погоршање безбедносне ситуације на Корејском полуострву и у региону данас су управо САД, које интензивирају војни споразум са својим сателитима, фабрикују програме нуклеарне конфронтације и заоштравају нуклеарну претњу сувереним државама“, истиче се у саопштењу Министарства.
Министарство је приметило да су ове године САД, „како би имале апсолутну нуклеарну супериорност“ над другим сувереним државама, измениле смернице за употребу нуклеарног оружја и потписале документ о смерницама за нуклеарне операције са Сеулом.
Пјонгјанг је такође навео да је Вашингтон „обезбедио Јапан проширеним снагама за обуздавање“, укључујући нуклеарно оружје.
Како се наводи, Вашингтон је извео низ великих војних вежби са савезницима у региону, како би у пракси тестирао план употребе нуклеарног оружја против Северне Кореје.
Чињеница да САД наставају да говоре о некој „денуклеаризацији“ и „дијалогу“ представља „ругање“ и „обмањивање“ међународне заједнице. При томе Вашингтон и Сеул тврде да је севернокорејско јачање одбрамбених способности претња.
Северна Кореја, због претњи САД и Јужне Кореје, мора да поседује „стратешке и смртоносне снаге нуклеарног обуздавања“ како би доследно заштитила суверенитет и безбедносне интересе државе.
„Нуклеарна претња и уцена од стране САД биће доследно сузбијане софистициранијим и побољшаним одбрамбеним нуклеарним снагама“, истиче Министарство.
Пјонгјанг је у саопштењу навео да ће континуирано спроводити практичне мере за строгу контролу и решавање безбедносне ситуације на Корејском полуострву.
СВЕТ
Лидер Северне Кореје посетио градилиште нове војне поморске базе /фото/
Погледајте и:
Коментар