Специјална операција у Украјини

Руска војска развила нову методу деминирања помоћу дронова

Деминери групе руских снага „Исток“ развили су технику чишћења терена од мина помоћу дронова, саопштило је руско Министарство одбране.
Sputnik
„Војни инжењери групе трупа ‘Исток’почели су да користе беспилотне летелице хеликоптерског типа за деминирање територија. Прво се на одговарајући део терена лансира извиђачки дрон, који на најмањим могућим висинама открива замке украјинских оружаних снага, неексплодирану муницију и експлозивне објекте. На откривену мину шаље се дрон са ТНТ блоком, који се баца на пронађену муницију како би се она дигла у ваздух“, наводи се у саопштењу Министарства.
Значај оваквог начина уклањања мина везан је за постављање савремених мина на сеизмичке и ласерске сензоре којима деминер једноставно не може да приступи. Осим тога, деминирање стандардним методама отежано је радом непријатељске беспилотне авијације, објаснили су у Министарству.
Код овог начина даљинског разминирања важна је прецизност постављања експлозива. Након што је извршио све кораке, оператер дрона брзо га удаљава од опасне зоне и са стране диже у ваздух пронађену експлозивну направу.
РУСИЈА
Царују на бојном пољу: Руски тенкови Т-80 практично недодирљиви за дронове
Погледајте и:
Коментар