НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Oткривени остаци зеленог диносауруса стари 150 милиона година /фото, видео/

Зелени сауропод, стар 150 милиона година, откривен је у Јути, а реконструкција његовог скелета могла би открити нову врсту диносауруса.
Sputnik
Фосил, који потиче од пре 150 милиона година, пронађен је на југоистоку Јуте, у срцу богатог палеонтолошког налазишта, међу бројним другим костима диносауруса, укључујући диплодокуса, стегосауруса, алосауруса и камарасауруса. Ово откриће одмах је привукло пажњу палеонтолога из Природњачког музеја округа Лос Анђелес, који су почели детаљну реконструкцију скелета.
Према извештају Нешнал џиографика, кости које су прикупљене за реконструкцију не припадају једном диносаурусу, већ представљају комбинацију делова два или више праисторијских гмизаваца исте врсте, што додатно повећава мистерију око идентитета овог диносауруса.
Иако се врста још увек није могла прецизно одредити, стручњаци верују да припада роду диплодокус због карактеристичног дугог врата и четири чврсте ноге. Име овог диносауруса, "Гнатали", потиче од речи "гнатс" (комарци), јер је тим који је ископавао фосиле током првог лета на локалитету био суочен са правом најездом ових инсеката.
Гнатали није обичан диносаурус. Оно што га издваја од других јесте његова необична зелена боја, која га чини првим зеленим скелетом диносауруса који је изложен у свету. Ова боја није резултат пигментације, већ последица вулканске активности која се одвијала пре 80 до 50 милиона година. Топлота и минералне промене у то време довеле су до формирања новог зеленог минерала који је трајно променио боју костију. Ова занимљивост додатно је појачала интересовање за реконструкцију и изложбу скелета.
Након што су фосили пребачени у Канаду, у компанију Research Casting International (РЦИ), скелет је коначно реконструисан и постављен на своје место. Гнатали, сауропод који је познат по свом дугом врату и репу, сада се простире на импресивних 75 стопа дужине, готово двоструко више од просечног градског аутобуса. Тежи око пет тона, што га чини једним од највећих скелета ове врсте икада изложених на Западној обали Сједињених Америчких Држава.
У новембру, реконструкција овог вишемилионског пројекта биће главна атракција новог крила Природњачког музеја округа Лос Анђелес, пише Њујорк пост. Ова изложба није само естетски фасцинантна, већ пружа и кључне увиде у еволуцију и живот диносаура који су насељавали Земљу пре више милиона година.
Потенцијално откриће нове врсте диносауруса могло би отворити нове перспективе у палеонтологији и омогућити научницима да боље разумеју разноликост живота током периода јуре.
Погледајте и:
Коментар