Подкаст

Шта значи нова ЕПС-ова методологија обрачуна цена струје | Енергија Спутњика

Најава примене нове методологије обрачуна цена електричне енергије за привреду, коју је Електропривреда Србије недавно усвојила многи су схватили као поскупљење струје. А, заправо, реч је о томе да ће ти, такозвани велики потрошачи, имати могућност да са ЕПС-ом уговоре и корекцију цена на ниже – ако током уговореног периода струја појефтини.
Sputnik
У сваком случају нову методологију обрачуна цена струје за привреду ЕПС ће почети да примењује тек за нове уговоре са купцима. Стручњак за енергетику Жељко Марковић за “Енергију Спутњика” објашњава да ће цене електричне енергије за комерцијалне потрошаче у Србији, након усвајања нове методологије обрачуна ЕПС ће промењивати кад истекне рок важећим уговорима.
Наравно, сви потрошачи струје ће и даље имати могућност да електричну енергију купе од неког другог испоручиоца електричне енергије (трговца) или на берзи.
Марковић каже да ће по новој методологији привредници моћи да изаберу најповољнији модел. Напомиње да је методологија формирања цена струје за привреду постојала и раније, од 2014. године. Примена тадашње методологије је била прекинута у време енергетске кризе, када је држава сугерисала ЕПС-у по којој цени да продаје струју привреди.
Овим новим моделима обухваћене су и нове категорије потрошача, који су истовремено и купци-произвођачи електричне енергије, на пример.
Говорећи за “Енергију Спутњика” о томе да нови модели уговарања цена струје одговарају и ЕПС-у и купцима Марковић наводи да велики потрошачи, на пример, не морају да уговоре целокупну потрошњу електричне енергије од ЕПС-а, већ да могу да одређене количине набављају на берзи, на пример. или од другог продавца. Наравно, за то је неопходно да се у тим фирмама неко стручан бави проценама потребних количина електричне енергије.
Овим новим методологијама за уговарање цене електричне енергије ЕПС и Србија се прилагођавају тржишним условима у Европској унији. Брисел, наиме, планира да целокупно тржиште електричне енергије у Европи буде јединствено. Хипотетички, и сада потрошач струје у Србији може купити струју у некој европској земљи али, ту мора рачунати И на додатне трошкове транзита те енергије.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Коментар