НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистериозни сигнал у свемиру збуњивао научнике пуних 50 година

Мистериозни сигнал који је деценијама збуњивао астрономе могао би заправо бити природни космички ласер који стварају неутронска звезда и облак водоника, а не сигнал ванземаљске комуникације, показује нова студија.
Sputnik
Снажни свемирски ласер могао би да реши скоро 50 година стару мистерију око такозваног „Вау сигнала“, који је до сада збуњивао астрономе, а снимио га је астроном Џери Еман 15. августа 1977. године.
Истраживање, које тренутно чека рецензију и налази се у arXiv, репозиторијуму, водио је астробиолог Абел Мендес са Универзитета у Порторику. Налази тима су засновани на новооткривеним сигналима сличним оригиналном сигналу.
„Наша најновија запажања, спроведена између фебруара и маја 2020., открила су сличне ускопојасне сигнале у близини водоничне линије, иако нижег интензитета од првобитног сигнала“, рекао је Мендес.
Оригинални сигнал је покупио радио телескоп „Велико ухо“ Универзитета Охајо. Снажан налет радио-таласа трајао је 72 секунде и десио се у близини водоничне фреквентне линије од 1420 МХз, фреквенције на којој водоник мења оријентацију окретања. Ова фреквенција је кључна јер водоника има у изобиљу у свемиру, а неки верују да би га и технолошки напредне цивилизације могле користити за комуникацију.

Ново објашњење

Упркос интриги око „Вау сигнала“ није откривена никаква модулација и сигнал се није померио или поновио, што доводи у питање идеју да је у питању био намеран ванземаљски пренос. Многи природни извори могу емитовати на фреквенцији од 1420 МХз, што наводи научнике да размотре друга објашњења.
Мендез и његов тим фокусирали су се на анализу архивираних података из пројекта радио емисија црвеног патуљака Опсерваторије Арецибо. Њихова анализа пронашла је потенцијалне трагове у близини црвеног патуљка по имену Тегарденова звезда, само 12,5 светлосних година од Земље. Сигнали које су открили сугеришу да је изворни „Вау сигнал“ можда узрокован бакљом радијације која путује кроз хладни гас водоника, који ствара природни микроталасни ласер или масер на линији фреквенције водоника.
Научници тврде да њихова хипотеза објашњава карактеристике сигнала.
„Наша хипотеза објашњава све уочене карактеристике „Вау сигнала“ и сугерише да је сигнал представљао прву забележену астрономску масерску бакљу у водоничној линији“, закључују аутори поменутог истраживања, пише Сајенс алерт.
Погледајте и:
Коментар