СРБИЈА

Вучић после сусрета с Лајчаком и Хилом: У наредна 72 сата рећи ћемо шта Србија тражи и шта ће чинити

У наредна 72 сата ћемо се обратити јавности и говорићу о ономе што Србија захтева, а због суштинског и бруталног напада на српско становништво, пре свега на северу Косова и Метохије, и шта је то што такозвана међунардна заједница није испунила и шта је то што Србија тражи и шта ће Србија да учини, изјавио је председник Србије Александар Вучић.
Sputnik
Вучић је то изјавио након двосатних разговора са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и америчким амбасадором Кристофером Хилом о Косову и Метохији.
Он је додао и да је за очекивање да са предлозима изађе и пред Народну скупштину током октобра месеца.
„Имаћемо много битних састанака, јер морамо да се боримо за позицију Србије у свету, да тражимо савезнике. На том плану и по том питању радићемо све што је могуће“, рекао је Вучић.
Председник је оценио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели уништење и прогон српског народа са КиМ и додао да мисли да то није јасно само Београду, већ и свима другима.

"Када укинете 5.800 радних места и када људи више не могу ни да се венчају, ни да се разводе, не могу да добију потврду да им је мајка, отац или дете преминуло, када не могу да обављају ништа од онога што свако у савременом свету може, само захваљујући илегалним, криминалним и противзаконитим одликама Аљбина Куртија, а да при свему томе из Европе и Квинте дођу само речи осуде, а на делу се ништа не види, онда ма колико су вам везане руке, ма колико се налазите у тешкој позицији још од 2008. године, па и пре тога, морате да предузимате радње које ће да воде или враћању одређених права, што би се назвало status quo ante, или да кажете да нисте у стању да заштитите и сачувате свој народ", рекао је Вучић.

Поручио је да "немамо право да кажемо ово друго, јер смо везани и Уставом Републике Србије и резултатима дијалога и споразума који су потписани".
"Са озбиљним мерама и озбиљним стварима обратићемо вам се у року од 72 сата", поновио је Вучић.
Нагласио је да је Београд увек отворен за дијалог са Приштином и да је спреман да оде у Брисел како би наставио дијалог са Куртијем.
„Али Србија није спремна и неће дозволити погром и прогон свог становништва, а сасвим је јасно да је то постао једини циљ Куртијеве власти“, поручио је Вучић.

Лајчак: Вучић изразио велику забринутост због ситуације у којој се налазе Срби на Косову и Метохији

Представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак саопштио је да му је председник Србије Александар Вучић на данашњем састанку пренео велику забринутост због ситуације у којој се налазе Срби на КиМ.
Лајчак је то написао на свом налогу на друштвеној мрежи Икс након састанка у Београду који је, како је додао, био припрема за наредни састанак главних преговарача.
"Нагласио сам да треба да разговарамо и пронађемо договорена решења у оквиру дијалога", навео је Лајчак.
Коментар