СВЕТ

Збогом, долари: Саудијска Арабија отворена за примену петројуана у трговини нафтом

Власти Саудијске Арабије заинтересоване су за имплементирање нових економских инструмената, укључујући петројуана, кад су у питању међусобни обрачуни нафте, изјавио је у интервјуу за лист „Саут чајна морнинг" министар за индустрију и минералне ресурсе краљевине Бандар ел Кораеф.
Sputnik
Према његовим речима, Саудијска Арабија ће увек испробавати и бити отворена за иновације.
Такође је истакао да ће власти земље покушати да не мешају политику и трговину, а да ће политика подразумевати одржање уравнотеженог девизног курса саудијског риала и америчког долара.
Он је додао да то Саудијској Арабији пружа велику могућност планирања и конкурентности.
Међутим, истакао је министар, оно што је још важније је да то даје инвеститорима који планирају да инвестирају у Саудијску Арабију могућност хеџирања (заштите, прим. прев.) њихових девизних ризика.
Ел Кораеф је још нагласио да, са комерцијалне тачке гледишта, ако се говори о односима између испоручиоца и клијента, он претпоставља да такав договор може бити остварен у зависности од њихове слободе да то учине.
Поред тога, то није нешто што би привукло пажњу његове земље са становишта регулаторне перспективе.
Лист истиче да Ел Кореиф није могао да именује конкретне рокове почетка примене петројуана, али је подвукао да Саудијска Арабија рачуна на инвестиције из Кине у индустријске области као што су металургија, фармацеутика, технологије паметних градова, робототехника и обновљиви извори енергије, као и производња електричних аутомобила.
Саудијска Арабија је друга по величини земља испоручилац нафте Кини, а према резултатима 2023. г. обим испорука нафте из краљевине у Кину смањен је за 1,8 одсто на 86 милиона тона.
Подсетимо, у јуну 2024. године Саудијска Арабија није обновила 50. годишњи уговор са САД о безбедности, који је садржао тачку о продаји нафте само у америчким доларима.
Тиме је истекао петродоларски пакт између Саудијске Арабије и Вашингтона, који је потписан још 8. јуна 1974. године.
Овај споразум је предвиђао формирање две заједничке комисије: за економску сарадњу и за војне потребе Саудијске Арабије.
САД су тада убедиле Саудијску Арабију да тргују нафтом само у америчким доларима, што се чврсто усталило у светској трговини нафтом.
Формално, од 9. јуна 2024.г. Ријад више није обавезан да продаје сировине само за америчку нафту.
Овај корак Саудијске Арабије временом може прилично озбиљно да измени светски финансијски систем, јер подрива њену основу – петродоларе. Сада Ријад може да продаје своју нафту за јуане, драхме, евре, јене, а може прећи и на дигиталне валуте.
ЕКОНОМИЈА
Цена нафте „Брент“ пала испод 74 долара први пут од прошлог децембра
Погледајте и:
Коментар