НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Агресивне тропске врсте освајају Медитеран, али има и оних које би могле донети велики профит

Бисери би ускоро могли да се узгајају у италијанским водама по први пут, јер узгајивачи шкољки желе да искористе неочекивану прилику која се појавила са загревањем Средоземног мора.
Sputnik
Крајем 2023. први примерци бисерне шкољке (лат. Pinctade radiate), одомаћене у Црвеном мору, примећени су у Заливу песника, популарној туристичкој дестинацији стотинак километара од Ђенове, на северозападу Италије.
Мање од годину дана касније, прошириле су се у некада најхладнијим деловима Медитерана, које су раније биле повезане с другим врстама шкољки за исхрану, а не за производњу бисера.
Индустрија бисера зарађује 11 милијарди долара годишње
Индустрија бисера зарађује 11 милијарди долара годишње, а италијански узгајивачи шкољки сада желе део колача. Увозник бисера Адриано Гениси верује да би, ако све буде ишло по плану, производња могла да почне за годину дана.
„Проверавамо могућност узгоја бисера“, рекао је Паоло Варела, шеф задруге шкољкаша која тамо послује од 2011. године.
Та организација је већ контактирала произвођаче бисера у Мексику ради савета о производњи бисера, рекао је Варела.
„Pinctade radiate се појавила око обала Сицилије од 1970-их, али су се тек у протеклој деценији преселиле на север у хладније Тиренско и Лигуријско море“, објашњава професор екологије Салваторе Гиакобе са Универзитета у Месини.
То је последња у низу инвазивних врста које су услед временских промена стигле у све топлији Медитеран.
Мануела Фалаутано из Италијанског института за заштиту животне средине ИСПРА рекла је да је тренд доживео експоненцијални раст у последњих десет година. Неке од ових нових врста су агресивне и угрожавају локалне екосистеме, а у неколико случајева опасне су и за људе.
Око 2,5 милиона квадратних километара Средоземног мора се загрева брже од остатка мора, упозорила је Фалаутано, пренео је „Зимо“.
Погледајте и:
Коментар