СВЕТ

ЕУ: Спремни смо да живимо без руског гаса

Европска унија спремна је да одустане од природног руског гаса, који се тренутно испоручује транзитом преко Украјине, изјавила је европски комесар за енергетику Кадри Симсон на конференцији за новинаре у Бриселу.
Sputnik
„На основу научених лекција и ојачаног система безбедности испорука, ЕУ је добро припремљена за следећу зиму и крај руско-украјинског споразума о транзиту гаса“, рекла је она, истакавши да је „ЕУ спремна да живи“ без овог споразума.
Симсонова је нагласила да је увоз руског гаса у ЕУ опао са 45 одсто 2021. године на 18 одсто 2023. године, док је „увоз од поузданих партнера као што су Норвешка и САД порастао“.
Она је навела да Европска комисија сматра прихватљивим да компаније из ЕУ користе инфраструктуру Украјине за транзит гаса након раскида уговора са Русијом и додала да је Украјина такође заинтересована за то.
„Европске компаније имају право да користе украјинску инфраструктуру, против тога нема санкција, већ само постоји интерес са украјинске стране“, приметила је Симсонова.
Уговор о транзиту руског гаса у Европу преко Украјине истиче крајем 2024. године. Кијев је више пута изјављивао да га неће продужити.
РУСИЈА
МОЛ преузима одговорност за Европу: На снази нови споразум о транзиту руске нафте преко Украјине
Погледајте и:
Коментар