Специјална операција у Украјини

Медији: Лондон ће дозволити Кијеву да гађа циљеве на територији Русије

Велика Британија је одлучила да дозволи Кијеву да користи ракете Сторм Шедоу за гађање циљева у Русији, тврди Гардијан, позивајући се на изворе у Влади.
Sputnik
„Извори у британској влади саопштили су да је већ донета одлука да се Украјини дозволи коришћење пројектила Сторм Шедоу против циљева у Русији“, наводи лист.
Како се наводи, не очекује се да ће одлука бити јавно објављена у петак, на састанку британског премијера Кира Стармера и америчког председника Џозефа Бајдена у Вашингтону.
Са друге стране, лист Телеграф пренео је, позивајући се на изворе у британској влади, да би председник САД Џозеф Бајден могао да укине забрану коришћења енглеских Сторм Шедоу за ударе на Русију. Овлашћење Вашингтона за коришћење ових пројектила је неопходно јер се користе у тандему са америчким системима.
Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да представници земаља НАТО-а треба да буду свесни „чиме се играју” када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да гађа циљеве дубоко на територији Русије ракетним системима које је Запад испоручио Оружаним снагама Украјине.
Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков, коментаришући могући одговор Руске Федерације на нове нападе на руску територију, истакао је да о томе знају шеф државе и војска, „који предузимају одговарајуће контрамере и спремају се за њих“.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је дискусију о могућој употреби Кијева ракета Сторм Шедоу за ударе дубоко на руску територију „играње ватром“.
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Спречен покушај Кијева да заузме руску платформу; Украјина је опасност за западне земље
Коментар