РУСИЈА

Медији: Запад јасно ставио до знања Кијеву да му не може помоћи

Западни савезници су украјинском руководству јасно ставили до знања да неће моћи материјално да обезбеде „потпуну победу“ Кијева у сукобу са Русијом, те стога Украјина треба да полази од постојеће реалности, пише Волстрит џурнал позивајући се на неименоване високе европске званичнике.
Sputnik
Према њиховим информацијама, украјинским властима је већ „поручено” да би за обезбеђивање „потпуне победе” Кијева значило да ће западне земље морати да потроше стотине милијарди долара на његову подршку, што Украјини не могу дати ни Вашингтон ни Брисел. У том контексту, Запад позива Украјину да приликом одређивања својих циљева у сукобу са Руском Федерацијом полази од реалности на бојном пољу.
Између осталог, према мишљењу руководства западних земаља, Кијев треба да направи „убедљив акциони план“ за следећу годину, који ће укључивати постављање реалних војних циљева. Како наводи лист, такви позиви долазе у позадини све мање подршке међу гласачима у западним земљама идеје војне помоћи Кијеву, као и успешне офанзиве руских снага у зони борбених дејстава.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење, директно укључују земље НАТО-а у сукоб. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Спречен покушај Кијева да заузме руску платформу; Украјина је опасност за западне земље
Коментар