СРБИЈА

Изрежирана прича: Зашто је Приштина оптужила Србе за тероризам

Оптужнице против 45 Срба за тероризам које је Приштина подигла за догађаје у Бањској део су пропаганде косовских Албанаца како за унутрашњу, тако и за спољну употребу. С друге стране, не може бити никаквог изручења осумњичених јер Косово као држава правно не постоји, ни за Србију, ни за Уједињене нације, оцењују саговорници Спутњика.
Sputnik
Специјално тужилаштво Косова објавило је у среду оптужницу против 45 особа српске националности поводом догађаја у Бањској код Звечана од 24. септембра 2023. године, а терете се за кривична дела у вези са, како тврде, тероризмом, односно кривична дела против уставног поретка и безбедности Косова, финансирање тероризма и прање новца.

Оптужница део пропаганде Приштине

Оптужница, према писању косовских медија, садржи и досије сваког од окривљених из ког се види ко је имао какав задатак и која је била њихова намера.
Такође је наведено и да су поступали према унапред добро организованом плану, употребом насиља тешким наоружањем, као и да су на тај начин покушали да "отцепе северни део" Косова, односно, општине насељене српском већином "и да тај део територије припоје Србији“. Међу оптуженима са кључном позицијом и као вођа групе је означен Милан Радоичић, бивши потпредседник Српске листе који је у Србији процесуиран и пуштен да се брани са слободе.
Проблем на који наши саговорници упућују је тај да је Косово и Метохија по Резолуцији 12 44 СБ УН саставни део Републике Србије која је пуноправна чланица УН, те да УН ни међународно право не признаје тзв. Косово као правни субјекат.
У том контексту адвокати Небојша Влајић са Косова и Метохије и Бранко Лукић, сагласни су око једног, а то је да неће бити никаквог испоручења Приштини оптужених који су на територији централне Србије.
Лукић истиче да не постоје услови за било какво изручење, јер онај ко то од нас тражи - није држава.

Само у Србији сигурни

„Опасност за те људе постоји, ако желе да иду ван граница Србије, јер све државе које су признале Косово би их ухапсиле и предале Приштини,“ напомиње Лукић.
Према његовим речима, приштинско тужилаштво је догађаје у Бањској могло да класификује по своме, али то што су они то окарактерисали као терористички акт јесте део пропаганде.
„То служи за унутрашњу употребу, за притисак на Србију - има ту свега, па и судбине тих људи који су на оптужници. Даљи ток догађаја ће тећи тако да ће оптужница ићи на потврђивање код судије. У међувремену, окривљени имају право на одговор на оптужбе где треба да се укаже на неке процесне радње, на пример, на погрешну идентификацију,“ каже Лукић.
Влајић указује да Приштину не занима да ли је Србија признаје или не, већ да им је тамо важно да они себе виде као правну државу.
„Они њих оптужују за рушење тзв. уставног поретка тзв. Косова и то нема везе да ли их ми признајемо као такве или не. По њиховом закону, судија је дужан да закаже прво рочиште у року од 15 дана од објављивања оптужнице. Тај рок истиче 26. септембра јер је оптужница подигнута 11. септембра,“ каже Влајић.

Помагале и Америка и ЕУ

После тога, објашњава даље адвокат, одлучује се о приговорима одбране у оквиру кога ће се одржати припремно рочиште.
„Јавни тужилац је дужан да све оптужнице обелодани и да их преда одбрани после чега почиње суђење. Врло је могуће да ће бити и суђења у одсуству оптужених. С обзиром да још нисам видео оптужницу а колико сам чуо, од 45 оптужених троје је у притвору у Приштини, значи да су 42 особе одсутне. Сад, да ли ће можда Приштина да издвоји поступак у односу на одсутне, а суди овима који су присутни, или ће пак судити свима заједно, у овом тренутку не могу да кажем“, истиче Влајић.
Иначе, према писању косовских медија Специјално тужилаштво је у ову оптужницу уложило вишемесечни интензиван рад током кога је обављено 66 разговора са сведоцима и оптуженима. Као доказни материјал узето је 120 електричних уређаја, 1266 комада оружја и друге опреме.
Тужилаштво Приштине је поднело десетине захтева за међународно- правну сарадњу, а како се наводи, захваљујући сарадњи са Европском унијом, Сједињеним Државама и другим државама било могуће доћи до важних доказа.
Погледајте и:
Коментар