РЕГИОН

Милов изненадни маневар: Шта се крије иза подметања „геноцида над Албанцима“

Србима није дозвољено да страдају, њихове жртве су непостојеће и за сваку праву жртву, следи једна лажна, ради баланса. Након резолуције о геноциду над Србима у Јасеновцу, албански посланици у Скупштини Црне Горе најавили су резолуцију о Албанском страдању у Црној Гори 1915. године. То не би био проблем да за то постоји историјско утемељење.
Sputnik
Потпредседник Скупштине Црне Горе и функционер Албанског форума Никола Цамај најавио је да ће поднети иницијативу за усвајање резолуције о страдању албанског народа у Црној Гори 1915. године када је, како каже, погинуо велики број Албанаца. До оваквог предлога је дошло, сматра историчар и универзитетски професор Чедомир Антић, јер након доласка Срба на власт у Црној Гори, ДПС Мила Ђукановића није ваљано расформиран, наравно, вољом Запада и Сједињених Америчких Држава. Повод је, наравно, усвајање резолуције о геноциду над Србима у Јасеновцу.

Вашар геноцида

Циљ ДПС-а је да из коалиције око покрета Европа сад и Нове српске демократије извуку неколико албанских посланика и ојачају себе, а играјући на карту геноцида. Албански посланици су још приликом усвајања резолуције о геноциду над Србима у Јасеновцу изјавили да се европске земље, попут Хрватске, не смеју дирати и изразили су негодовање око усвајања резолуције.
Уколико Цамајева резолуција о страдању албанског народа прође у Скупштини Црне Горе, Антић сматра да се ништа епохално неће десити, већ да ће из владајуће коалиције два или три албанска посланика прећи у табор ДПС-а. То неће бити штета, каже он, јер су они досада ионако све чинили против српског народа у Црној Гори, а у Скупштину су ушли само како би ојачали немачку, америчку и британску струју у црногорском парламенту.
Мило Ђукановић, црногорски политичар, бивши председник Црне Горе и бивши председник Демократске партије социјалиста (ДПС) која је владала 30 година у Црној Гори. Претходно је обављао функцију премијера, министра одбране и народног посланика.

Албанска дистопија

Албански народ је, објашњава Антић, током протеклих стотину година дуго времена био под режимима фашизма и комунизма, а Албанија је била једна од најстравичнијих дистопија у историји људског рода. Њу је водио Енвер Хоџа, човек који је убио огроман број својих суграђана и који је успоставио једину заиста атеистичку државу у историји света. Један од најважнијих темеља тог режима био је екстремни национализам, односно шовинизам.
Албанска нација је касно ступила на историјску позорницу и то под заштитом аустроугарског милитаризма, немачког и италијанског империјализма, а касније Совјетског савеза и Трећег рајха. Код Албанаца нема критичке историографије и дебате око ње. У њиховим музејима се може наићи на тврдње да су Албанци најстарији народ у Европи, а да је целокупна историја околних народа заправо албанска историја која им је, забога, отета, рекао је професор Антић за Спутњик.
Заставе ,,велике Албаније''

Ко је убијао Албанце?

Наш саговорник каже да су до двадесетог века главни албански крвници били управо њихови изданци, њихови потомци и њихови „велики људи“. Иако о себи имају грандоманско мишљење, Антић каже да се заправо ради о једном малом народу који је формиран крајем средњег века на северу Албаније и то захваљујући релативној пренасељености. Они су се селили около, а Велике силе које су на Балкану желеле да спрече да Балкан воде Балкански народи, користили су се њиховим шовинизмом, подржавајући њихове делузије о старости, величини и значају тог народа.
Ако бисмо говорили о Првом светском рату, Албанија је била неутрална, поједина племена су била плаћена од стране Аустрије, а поједина од сила Антанте. Српска војска је била озбиљна и професионална војска, а о теми њених злочина је вођена читава кампања. Историографија и савременици у највећем делу одбацују тврдње о злочинима српске војске над Албанцима, а оне саме су својевремено потицале од аустроугарске пропаганде и Ватикана.
Приштина - албанске и америчке заставе

Књиге, браћо, књиге

Највећи проблем је, наставља Антић, што ни данас у Албанији практично нема историчара који пише на основу извора, али то не спречава већину њих да тврде да су сви народи и војске који су пролазили кроз Албанију настојали да униште албански народ. То, категорички тврди он, једноставно није истина и за то нема никаквих доказа. Када је реч о злочинима српске војске према њима, појединачни случајеви насиља били су ретки, изоловани и махом изазвани. Сви релевантни извори показују да се управо српска војска понашала боље него било која друга војска која је кроз те пределе пролазила.
О тадашњем доживљају и пријему српске војске довољно сведочи чињеница да је у новембру 1912. године оснивач албанске државе, аустроугарски агент Исмаил Кемал Вљора побегао из највећег албанског града, Драча, тврдећи да тај град није довољно патриотски. Његов бес је можда и разумљив када се у обзир узме чињеница да је становништво тог истог града српску војску је дочекало свечано када је она 29. новембра 1912. ушла у Драч. Данас је то свет који једним значајним делом живи у времену у којем је српски народ живео када је још био у племенима, закључује Антић.
Погледајте и:
Коментар