РУСИЈА

Москва поручила Лондону: „Стратешки пораз“ Русије – неостварив циљ

Велика Британија, која покушава да преокрене неповољну ситуацију за кијевски режим, близу је тога да пређе на нову рунду ескалације, саопштила је руска амбасада у Лондону.
Sputnik

„Резултати посете шефа Форин офиса Дејвида Лемија украјинској престоници у друштву америчког колеге Ентонија Блинкена указују на то да Лондон и даље јури за илузорним циљем – да се нашој земљи нанесе 'стратешки пораз'. Кијеву обећавају нове транше помоћи и новца. Те инвестиције ће, као и све претходне, брзо 'изгорети' у зони специјалне операције или ће, што је вероватније, нестати у џеповима без дна корумпираних украјинских елита“, оцењује руска амбасада.

Такође се истиче да су британске власти, покушавајући да преокрену непријатан развој ситуације за њихову кијевски клијентелу на бојном пољу, близу уласка у нови, веома опасан круг ескалације.
„Они се све више заглављују у конфронтационим замкама које су сами поставили, губећи своју међународну репутацију и уписујући се у историју као спонзор терориста и пљачкаша Оружаних снага Украјине“, констатује руска страна.
Дипломате позивају британске власти да трезвено анализирају ток и перспективе сукоба, те да престану да жртвују добробит сопствених грађана, животе хиљада обичних Украјинаца, међународну и европску стабилност, као и да подстакну на то своје америчке савезнике.
Дан раније, амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је питање давања дозволе Кијеву да користи оружје дугог домета за ударе дубоко у руску територију још увек на столу. Истовремено, британски лист „Фајненшел тајмс“ писао је да постоји раскол у америчкој администрацији због тог питања.
РУСИЈА
Путин упозорио: После ове одлуке Запада - НАТО директно улази у рат против Русије
Коментар