РУСИЈА

Путин с кинеским министром спољних послова: Си прихватио позив за самит БРИКС у Казању

Председник Русије Владимир Путин састао се у Санкт Петербургу са кинеским министром спољних послова Вангом Јием.
Sputnik

„Русија и Кина заједно бране принципе праведног демократског светског поретка, заснованог на међународном праву, суверенитету и равноправности. Тај приступ подржавају и земље Глобалног југа, односно већине у свету“, рекао је руски председник.

Путин је подсетио да су односи две земље односи свеобухватног партнерства и стратешке сарадње, засновани на равноправности и узајамној користи.
„Што се тиче билатералних односа они се развијају успешно у свим правцима. То се тиче координације наших ставова на међународној сцени, али и питања економске сарадње, културе и хуманитарних питања. Све то остаје на дневном реду и биће предмет разговора са председником Кине током мултилатералног и билатералног састанка у Казању“, додао је председник Русије.
Он је навео да 2. октобра две земље славе 75. годишњицу успостављања дипломатских односа.
Шеф кинеске дипломатије је на састанку рекао да председник Кине Си Ђинпинг са задовољством прихвата учешће на самиту БРИКС како би размотрио стратешка питања.
„Кина и Русија су постале главне покретачке снаге промовисања мултиполарности у свету“, истакао је Ванг.
Руски председник обратио се претходно представницима држава-чланица БРИКС за питања безбедности који су се окупили у Санкт Петербургу.
Он је рекао да Русија у оквиру БРИКС-а велику пажњу посвећује питањима безбедности, као и да је та организација акумулирала значајно искуство у реаговању на безбедносне изазове.
„Градимо на заиста солидном искуству сарадње које је акумулирао БРИКС у реаговању на претње тероризма и екстремизма, незаконите трговине оружјем и дрогом, транснационалног криминала и илегалне миграције. Међу конкретним резултатима заједничког рада држава БРИКС-а издвајам стварање посебног електронског регистра за размену података о компјутерским нападима и инцидентима. Одлука о оснивању савета за финансирање тероризма и прање новца у БРИКС-у је у завршној фази“, констатовао је Путин.
РУСИЈА
Шојгу: Ерозија међународног система безбедности - претња сувереним земљама
Погледајте и:
Коментар