СРБИЈА

Курти покренуо (бес)правну „Олују“ над Србима на КиМ — одузимањем српског архива прекраја историју

Конфисковање српске архивске грађе из четири српске општине на северу Митровице Приштини не само да може да да одрешене руке да на основу те архиве одлучи неког да ухапси или му одузме имовину, него може да уништи све оно што косовским Албанцима не иде у корист и што им не одговара и да буквално прекроје историју.
Sputnik
Архива је памћење једног народа свуда у свету па тако и код нас, а овим чином Приштина је добила у поседу буквално сваки корак који је неко од нас учинио у животу од рођења до смрти, каже историчар и политички коментатор са Косова и Метохије Лука Јовановић.

Приштина поседује податке о нашем животу и смрти

Он подсећа да је косовска Агенција за архиве саопштила да је завршен пренос и спајање архивске грађе – дела архивског фонда Међуопштинског архива Митровица, који су, како је навела, "нелегално чувале нелегалне паралелне структуре у општинама Лепосавић, Звечан и Северна Митровица". Агенцији је, како каже Јовановић, сада доступна огромна количина података са којом могу да раде шта хоће и што ће сигурно утицати на опстанак и квалитет живота Срба на Северу, који ионако живе у сталном страху.
„По свим правилима архивирања, грађа мора да иде на сређивање, конзервацију, да се упише у одређени фонд па тек онда да се архивира и спреми за истраживаче. А то је процес који траје. Е сад, ако неко крене сада у процес решавања неког имовинског спора, на пример, и да су му потребни подаци из, рецимо, катастра он ту грађу неће моћи да добије,“ објашњава историчар.
Дакле, грађани ће морати да иду у Приштину а тамо неће, каже Јовановић, моћи да добију шта им је потребно у косовској Агенцији за архиве грађу јер ће она бити недоступна до коначног сређивања.

Ово ће бити "правна Олуја" која ће отерати Србе

„Док не буде сређена и уписана и озваничена до тада ништа. Али поражавајућа је чињеница да се ово десило. Архива је памћење једног народа из које се пише историја и поражавајуће је видети да Албанци још једном отимај архиве и историју од нас и да поново узимају у своје руку да прекрајају историју и чињенице што очекујем да ће урадити. Одузети архив је нешто што они нама никада неће вратити јер сваки пут када се страни окупатор налазио на нашој земљи архиве су одношене - за Беч или у Берлин а процес њиховог повратка трајао је јако дуго,“ подсећа Јовановић.

Према његовим речима, у рукама Приштине се сада налазе подаци и о мртвима, и о живима, о имовини и о свему и сваком Србину са тог подручја, што је застрашујуће.
„То је грађа из свих општинских органа из све четири општине... То су подаци о свему, о свим грађанима, о порезима, дакле, имаће увид о сваком од нас у последњих 25 година, о сваком сегменту нашег живота,“ каже он.
Лукић упозорава да Приштини на овај начин више и није потребна нека војна акција попут хрватске "Олује", већ да се дешава "правна Олуја" која је невидљива али једнако погубна по Србе на КиМ.

Срби на КиМ у замци – узми или остави

Приштина је навела да је архивски материјал примљен и испоручен од стране косовске полиције у складу са процедурама и депонован у складишне објекте Агенције, као и да ће „ова прилично обимна грађа бити подвргнута процедурама обраде, прилагођавања и дигитализације и на крају ће бити припојена архивским фондовима према професионалним принципима, критеријумима и нормама архивирања". Како се наводи у саопштењу, архивска грађа обухвата период од 1943. до 2000. године.
Додаје се и да ће Агенција донети одлуку о складиштењу овог материјала.
"Агенција је од стране косовске полиције као носиоца фонда (нелегалне општине немају ни статус креатора фонда ни власника фонда због незаконитих активности) прихватила материјале настале деловањем паралелних нелегалних структура у северним општинама. Они, иако немају вредност званичне документације с обзиром да су настали кршењем уставног поретка могу послужити као материјал за потребе истраживања. Агенција ће, у складу са законом, након обраде и руковања овим материјалом, у сарадњи са надлежним институцијама Косова, коначно одлучити о облику дугорочног управљања овом документацијом", истиче се у саопштењу.
Додаје се да је прихватање архивске грађе из северних општина "изванредно достигнуће званичне архивске мреже на Косову".
СРБИЈА
Вучевић упозорио да су пред нама изазовни дани због КиМ и саопштио какве мере ће држава предузети
Погледајте и:
Коментар