СРБИЈА

Вучић саопштио одлуке Србије о Косову: Све мимо Бриселског споразума за Србију је — непостојеће

Председник Александар Вучић саопштио је одлуке Србије о Косову и Метохији, наводећи да су мере подељене у пет области и да се захтева повратак на све оно што је постигнуто у процесу дијалога. Све мимо Бриселског споразума за Србију је непостојеће. Најавио је и да ће Србија поново упутити захтев за повратак српских војника и полицајаца на КиМ.
Sputnik
Први српски потез је повратак на статус quo ante.
Вучић је истакао да је за било какав озбиљан напредак у дијалогу, потребно:
1. Расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на северу Косова и Метохије, уз учешће Мисије ОЕБС и ЕУ;
2. Примену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Север;
3. Повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције;
4. Повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на северу Косова и Метохије, као и њихово повлачење из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затварања 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима;
5. Хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара, јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Северу Косова и Метохије;
6. Неодложна примена гаранција Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма - а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима/барикадама;
7. Неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.
Ови захтеви биће пренети у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН.
Вучић је истакао да ће се до краја новембра састати са више од 60 светских лидера и упознати их са свим тачкама, као и да је већ написао писмо за председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, затим Жозепа Бореља, да ће писати и руском, кинеском и америчком председнику.

КиМ ће бити проглашено подручјем посебне социјалне заштите

Вучић је најавио да ће у наредних 45 дана бити донет закон којим ћемо прогласити Аутономну покрајину Косово и Метохију за подручје посебне социјалне заштите.
„Драстично ћемо увећати финансијску подршку, за 5.000 људи који су незапослени на месечном нивоу 20.000 динара“, истакао је Вучић.
Овим законом биће посебно регулисан и ограничен промет непокретности (ограничавање продаје непокретности и за појединце који су корисници повластица из Закона). Уживање повластица ће бити ограничено само на оне који заиста живе у АП Косову и Метохији.

Отпорност српских институција на Косову и Метохији

Српске институције и привремени органи на Косову и Метохији неће бити укинути нити затворени, чиме ће бити спречено да Аљбин Курти оствари свој главни политички циљ- да исели и у потпуности елиминише институције Србије и Србе на Косову и Метохији.
У сврху ублажаваньа једностраних и некоординисаних акција Куртијевог режима усмерених против српских институција и привремених органа, тик уз административну линију у насељеном местима Рудница и Рибарићи биће отворена Писарница, на којој ће Срби са севера Косова и Метохије имати приступ у остваривању својих права из домена социјалне заштите и посредством које ће пружати виталне јавне и административне услуге грађанима.

Успостављање посебног Тужилаштва

Усаглашено је да ће Народна скупштина Републике Србије у року од 45 дана усвојити Закон о организацији надлежности правосудних органа Републике Србије за подручје Аутономне покрајине Косова и Метохије којим ће бити успостављено посебно Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање телесног интегритета и достојанства грађана Републике Србије на простору Косова и Метохије.
Тужилаштво ће имати посебан задатак да истражи и гони криминална и противправна дела службеника и званичника привремених институција у Приштини.
„Тиме ће бити и обухваћена лица српске националности које у име и за рачун албанске тајне полиције спроводе прогон српског живља на најгори могући начин“, казао је он.

„Све мимо Бриселског споразума за Србију је непостојеће“

Вучић је навео да је међу корацима које ће Србија предузети и то да Народна скупштина Србије у року од 45 дана усвоји Одлуку којом констатује нелегалност свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално проглашене независности, као и непостојање њихових аката.
Он је истакао да све оно што се доноси као одлука, а супротно је Бриселском споразуму, Република Србија ће сматрати непостојећим.
„Дакле, све оно што доносе као одлуке, а супротно је у Бриселском споразуму, као што је успостављање њихових полицијских база, њихових полицијских органа на северу, а јасно је по члану девет Бриселског споразума ко може да буде директор директората региона север и тако даље, све те одлуке неће бити ништаве јер би то било погрешно, то би значило да су производиле правно дејство у једном тренутку. Оне су за нас непостојеће, неважеће. Тако ћемо се према њима односити и тако ће се Република Србија према њима понашати“, рекао је Вучић.
Он је објаснио да је то био случај по завршетку Другог светског рата када је проглашена независност прописа донетих пре 6. априла, и донетих после 6. априла од када су успостављене окупационе власти, пре свега НДХ и све друге, а затим и после пораза Југословенске војске у отаџбини на територији Републике Србије.

О новом упућивању захтева за повратак српских трупа на КиМ

Вучић је најавио да ће ускоро, због бруталног напада на српско становништво на КиМ, поново разговарати о новом упућивању захтева за повратак српских трупа на Косово и Метохију.

„Сачекаћемо најбољи моменат пре краја године, па да видимо с којим образложењем ће Курти то поново да учини. Њима није важно нешто што је потписано, нешто што је њихова међународно правна обавеза. И све може да прође, зато што имају западну силу и зато морате да разумете зашто су нам везане руке“, рекао је Вучић.

Нагласио је да то није тако због албанског полицијског монопола принуде, већ због тога што, како је рекао, "они имају моћног заштитника у НАТО-у".
„Они закључују, похапсили смо, побили смо, протерали Србе, нема разлога више да се на било који начин формира Заједница српских општина. Тако они замишљају живот, али плашим се да нису добро срачунали, али ја сам тежак човек, велики песимиста по природи, али знам како и за шта се борим и, верујте ми на реч, Србија неће изгубити“, поручио је он.
Реаговао је и на то што су тзв. косовске власти подигле оптужницу против Милана Радојичића због случаја Бањска.
„Међутим, нисмо чули, има ли оптужнице за припадника тзв. Косовских безбедносних снага, који је упуцао двоје деце у Штрпцима. Нисам чуо да је ико питао ко је упуцао Драгишу Гаљка са два метка. Јесте чули можда неко саопштење Еуропске уније?“, запитао се.
Напоменуо је и да наши органи, што се случаја Бањске тиче, спроводе своју истрагу, иако им нису достављени никакви подаци из Еулекса, које су тражили.
„Урадиће се другачијим погледом, јер то за нас свакако није тероризам, али да не ширим причу, да не објашњавам поново ко је за то крив и ко је до тога довео и чије лажи до тога довеле“, навео је Вучић.
Он је прокоментарисао и Куртијев одлазак на Север КиМ.
„То је била манифестација силе. Тако је Хитлер у неколико наврата желео на различитим територијама да покаже како се слободно креће и како може да ради шта хоће“, истакао је председник.

„Нашем народу на КиМ ће бити тешко, али нећемо изгубити“

Вучић је указао да Албанцима све пролази зато што имају силу и то западну, моћног заштитника у виду НАТО-а.
„Зато су нам везане руке“, рекао је Вучић, одговарајући на питање о формирању Заједнице српских општина, подизању оптужнице за Бањску и хапшењу и малтретирању Срба.
„Србија неће изгубити. Нашем народу на КиМ ће бити тешко, али нећемо изгубити“, поручио је Вучић.
Вучић је упозорио да ће Приштина бити све агресивнија, да ће отворити мост на Ибру, нападати школе и болнице.
„Али ми ћемо проналазити одговор на све то, опстајаћемо“, рекао је Вучић.

„Охридски споразум за нас прихватљив, осим пријема тзв. Косова у УН“

На питање новинара да ли је тачно то што је рекао Мирослав Лајчак да је председница Скупштине Ана Брнабић повукла писмо упућено ЕУ којим је изразила резерве на одређене одредбе Охридског споразума, Вучић одговара да не зна о ком писму је тачно реч, да је Србија опредељена за тај споразум, али да је он од првог дана јавно говорио да је пријем тзв. Косова у УН и њене агенције био и остао неприхватљив.
„Ја ћу да вам кажем шта знам. Не знам ни шта је писала Ана Брнабић, ни да ли су они доносили неко друго решење или не. У Охридском споразуму и за Охридски споразум немамо проблем, и о томе сам већ говорио у Народној скупштини, имамо проблем са две ствари, а то су УН и агенције и организације при УН. Никада то нисам крио. То сам у сваком свом вербалном и сваком свом другом наступу изговорио“, нагласио је Вучић.
Истакао је да су речи председника Републике обавезујуће и једнако важне као и писани документ.
„Ми смо опредељени и за Охридски споразум и немамо ништа против, осим онога о чему сам говорио. То сам рекао од прве вечери у Охриду, то вам понављам вечерас. Знате шта подразумева Охридски споразум? И да се испуни све ово, свих ових седам ствари. А ниједно од тих они неће да испуне. А тих седам су 'conditio sine qua non' за било шта даље. Дакле, ми јесмо за дијалог били, остали и увек ћемо бити. Али неко мора да испуни своје уговорне обавезе“, поручио је Вучић.

„Косово остаје наша најболнија тачка“

„Оно што остаје наша најболнија и најтежа тачке јесте Косово и Метохија“, рекао је Вучић.
Косово је, како је навео, најскупља и истовремено најлакше потезана реч за сваког Србина.
„Мере које смо данас донели су не лаке, захтевају огроман труд, рад, наилазећи на отпоре. Хоће ли задовољити било кога, наравно да неће“, рекао је председник Србије и навео да нема доброг решења за Косово и Метохију.
Вучић је подсетио на смањење броја српских становника на Косову и Метохији још од 1981. године.
„Албанци су видели светло на крају тунела када су кренули штрајкови. Чекали су свој тренутак, ми нисмо разумели све што се збива у свету и за то смо платили високу цену. Трагичну цену смо платили“, указао је Вучић.
Подсетио је да је Србија 2006. године дочекала отцепљење Црне Горе што је био последњи услов за улазак у последњу фазу одвајања Косова од Србије.
„Почињу и преговори у Бечу, а резултат свих њих је да Косово постаје независно. Преко ноћи, за мање од годину дана 85 земаља признало је Косово. До 2013. имамо 112 земаља које признају независност Косова, толико је било највише. Само најснажнији у свету и они које имају исте проблеме на свету, остају на нашој страни“, навео је он.
Тада, напоменуо је, долазе преговори око Бриселског споразума, за шта је знао да ће се једног дана за то држати.
„Од тада сам учествовао у много разговора и ниједан није био леп. Али смо покушавали да кажемо да је Србија за мир и за дијалог. Трудили смо се да постигнемо мир и компромис и да развијамо земљу. У свему томе што се збива постигли смо 2013. Бриселски споразум који је био тежак за нас, али је немогуће постићи бољи у том тренутку. Добили смо неке гаранције. Видели смо да није случај да ће потпис ЕУ и потпис приштинске стране нешто значити, већ не значи ништа. Од тад креће погоршање за Србе на КиМ и њихово тихо и гласно протеривање, јер је то једина гаранција за Албанце да ће Косово бити слободно. То је посебно изражено у последњој ери Аљбина Куртија, а надаље ћемо чути само лошије вести јер им следе избори. У свему томе немамо право да будемо разочарани по питању Запада, али морамо схватити да су њихови интереси другачији“, навео је Вучић.
Погледајте :
Коментар