ЕКОНОМИЈА

Штрајк у „Боингу“, радници у Сијетлу рекли – не!

Радници америчке авио-компаније „Боинг“ у Сијетлу ступили су у штрајк први пут након 16 година након што су чланови његовог највећег синдиката који представја 33.000 запослених одбили понуду новог уговора и одлучили се за обуставу рада.
Sputnik
Како се наводи, 94,6 одсто чланова синдиката је на гласању одбило нови уговор, а 96 одсто је подржало ступање у штрајк. Рад је званично обустављен у поноћ по локалном времену, преносе медији.
Наши чланови су данас јасно и гласно исказали своје мишљење, изјавио је председник „Боинговог“ синдиката Јон Холден након гласања.
Према његовим речима, „Боингова“ понуда није довољна да би надокнадила 16 година стагнирања плата, веће трошкове здравствене заштите и пресељење синдикалних послова.
Холден је ипак изразио спремност да се врати за преговарачки сто са менаџментом „Боинга“ што је пре могуће.
„Боинг“ је својим запосленима понудио загаратновано повећање плата од 25 одсто у наредне четири године, али радници су очекивали више и били су разочарани што је компанија укинула годишњи бонус.
„Боинг“ прави млазне авионе 737 Макс у својој фабрици у Рентону на периферији Сијетла и моделе авиона 777 и 767 у свом погону у Еверету на северу града.
Штрајк ће практично зауставити производњу комерцијалних авиона у једном од највећих америчких производних гиганата што би могло да наштети целокупној економији Сједињених Америчких Држава, преносе амерички медији.
Погледајте и:
Коментар