Специјална операција у Украјини

Шолц рекао Украјини „не“

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да сматра проблемом да се Оружаним снагама Украјине одобри да изводе нападе у дубину руске територије, истакавши да то неће дозволити.
Sputnik
Он је такође искључио могућност испоруке оружја далеког домета Украјини, без обзира на одлуке партнера, преноси агенција ДПА.
Током разговора са грађанима у граду Пренцлау у савезној држави Бранденбург, Шолц је потврдио да Берлин не намерава да испоручује Кијеву крстареће ракете „таурус“ дугог домета јер би то повукло „озбиљан ризик од ескалације“.

„Ја сам томе рекао 'не'“, истакао је Шолц, пренела је агенција.

Он је истакао да сматра проблемом да се Кијеву омогући да изводи нападе у дубину руске територије, истакавши да то неће дозволити.
„То се, наравно, односи и на друго оружје које би, ако бисмо га испоручили, могло да гађа на тако велику удаљеност. Остајем при свом ставу, чак и уколико друге земље одлуче другачије. Не намеравам то да радим, јер сматрам да је то проблем“, прецизирао је Шолц.
Коментаришући наводе о томе да САД могу да укину та ограничења, немачки канцелар је рекао да нису све претпоставке тачне.
Претходно је шеф Војног комитета НАТО Роб Бауер изјавио да сматра оправданим са војне тачке гледишта да се Кијеву дозволи да изводи нападе на Русију западним оружјем дугог домета. Истовремено је истакао да земље, које испоручују Украјини оружје, такође имају право да поставе одређене границе за његову употребу, пошто се осећају одговорним за то оружје.
Употреба западног оружја дугог домета против Русије значиће директно учешће земаља НАТО у конфликту у Украјини, изјавио је руски председник Владимир Путин уз поруку да ће то битно променити саму суштину сукоба.
РУСИЈА
Западни медији: Украјина доставила Вашингтону и Лондону списак циљева за нападе у Русији
Коментар