ЕКОНОМИЈА

Французи победници тендера за израду студије о увођењу нуклеарне енергије у Србији

Француски „ЕДС“ и „Егис Индустрис“ су победници тендера за израду студије о увођењу нуклеарне енергије у Србији.
Sputnik
Тендер Министарства рударства и енергетике за израду "прелиминарне техничке студије ради разматрања примене нуклеарне енергије у Србији у мирнодопске сврхе", који је расписан у јуну, изазвао је јако пуно интересовања од великих развијених компанија и са истока и са запада, изјавила је министарка Дубравка Ђедовић Хандовић, истичући притом да је "француска електропривреда (ЕДФ) највећи нуклеарни оператер у свету, са јединственим искуством дуж целокупног животног циклуса нуклеарних електрана".
„Од ЕДФ очекујемо да добијемо подршку, пре свега у размени знања и искуства у циљу јачања домаћих стручних кадрова, и техничку помоћу у успостављању законодавног оквиру у области нуклеарне енергије“, објаснила је том приликом Ђедовић Хандановић.
Управо француској електропривреди, односно групи понуђача коју чини „ЕДФ“ из Париза, заједно са „Егис Индустрис“ из Монтреја, додељен је уговор за израду студије о примени нуклеарне енергије у Србији, а за тај посао добиће 120.000 евра, без ПДВ-а, податак је који стоји у Одлуци о додели уговора коју је у петак потписала министарка Ђедовић-Хандановић, пренела је Екапија.
Додуше, како се наводи, против ове одлуке се наручиоцу и републичкој комисији може поднети захтев за заштиту права у року од 10 дана од дана објављивања на Порталу јавних набавки.
Министарство рударства и енергетике је 19. јуна објавило јавни позив за израду поменуте студије, а како се може видети у најновијој одлуци Министарства, на овај позив стигло је девет понуда.
Погледајте и:
Коментар