РУСИЈА

Путинова одлука може скупо да кошта Француску

Француска је најзависнија непријатељска земља од руског уранијума, са више од 60 одсто увоза, показују подаци Евростата и платформе УН Комтрејд.
Sputnik

„За период од јануара 2023. до јуна 2024... Француска се показала најзависнијом од руског уранијума – више од годину и по дана 60,5 одсто (428,6 милиона долара) целог његовог увоза дошло је из Руске Федерације“, показују подаци.

Поред Француске, руски уранијум куповале су и Немачка, Јужна Кореја и САД.
Трећина јужнокорејског увоза уранијума током истог периода долазила је из Русије — 33,7 одсто. САД су од Руске Федерације купиле 26,7 одсто уранијума, а Немачка 13,4 одсто.
На крају 2023. Русија се нашла на првом месту по обогаћивању уранијума – удео Росатома је био 36 одсто. По производњи руде уранијума она је заузела пето место у свету, са удеом од пет одсто.
Раније је руски председник Владимир Путин изјавио да би Русија могла да ограничи испоруке одређених стратешких сировина, попут уранијума, титанијума или никла на инострана тржишта, али не на своју штету. Он је предложио члановима Владе да размисле о томе.
Шеф руске државе је подсетио да је Русија лидер по резервама стратешких сировина: поседује скоро 22 одсто природног гаса, скоро 23 одсто злата и око 55 одсто дијаманата.
Коментар