РУСИЈА

Руска обавештајна служба: Украјина намерава да инсценира „руски ракетни напад“

Украјина намерава да исценира руски ракетни напад на дечију установу на територији под контролом Кијева - болницу или вртић, саопштила је руска Спољно-обавештајна служба (СВР).
Sputnik
„Према информацијама које је добила СВР, руководство специјалних служби и војна команда кијевског режима, на подстицај покровитеља из Сједињених Држава, раде на сценарију још једне нехумане провокације. Намеравају да исценирају руски ракетни напад на дјечију установу на територији под контролом Кијева - болницу или вртић - са великим бројем жртава. Предвиђена је велика медијска покривеност ове трагедије, уз учешће водећих међународних медија", саопштила је Спољно-обавештајна служба.
Руководство Украјине се нада да ће на тај начин подићи морал Оружаних снага Украјине, оправдати укидање ограничења Запада на употребу ракета дубоко на територију Русије и добити подршку земаља Глобалног југа, истиче агенција.
Истовремено, Сједињене Државе планирају да искористе ову провокацију како би повећале притисак на Иран и Северну Кореју – инсценирани удар ће бити „изведен“ наводно њиховим пројектилима.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен већ је позвао земље ЕУ да уведу нове санкције Техерану и Пјонгјангу због испорука оружја руској страни, подсетили су у СВР.
Погледајте и:
Коментар