РУСИЈА

Централни руски нуклеарни полигон спреман да обнови тестирања ако стигне команда

Руски полигон на архипелагу Нова Земља у Северном леденом океану спреман је да у сваком моменту започне нуклеарна тестирања ако добије такву команду, изјавио је начелник полигона Андреј Синицин.
Sputnik
По његовим речима, на полигону се редовно одржавају обуке за одбијање потенцијалних напада.
„Полигон је у потпуности спреман за обнављање тестирања. Спремна је лабораторијско-експериментална база, спремни су запослени. Ако стигне таква команда, у сваком моменту можемо да започнемо тестирање“, рекао је Синицин за „Руску газету“.
Како је додао, полигон је спреман за одбијање свих врсти претњи. Свакодневно су на дежурству мобилне групе за онеспособљавање дронова, ваздушно осматрање, користе се системи за електронско ратовање, иако се сматра да је полигон веома удаљен од зоне специјалне војне операције и да је до њега тешко допрети чак и уколико противник користи савремене ракете које му испоручује Запад.
По речима Синицина, полигон је спреман и за одбијање напада диверзантских извиђачких група.
Руски председник Владимир Путин рекао је пролетос да САД разматрају могућност обнављања нуклеарних тестирања. Није искључио да би у том случају, вероватно, исто урадила и Русија. СССР је извео последњу нуклеарну пробу 1990. године (Русија их није изводила), а САД – 1992. године.
Специјална операција у Украјини
Кључне поруке Путина из Санкт Петербурга: Могуће измене руске нуклеарне доктрине
Погледајте још:
Коментар