ДРУШТВО

Очекује се велики поплавни талас: Евакуисана читава насеља, распоређена војска, најтеже у Румунији

У циклону „Борис“ који је захватио централну и источну Европу према последњим подацима настрадало јe осамнаесторо људи. Евакуације становништва у Пољској. У Мађарској се затварају путеви поред Дунава. У Аустрији проглашено ванредно стање. У Румунији уништено хиљаде кућа.
Sputnik
Градоначелник града Ниса у Пољској, Кордијан Колбјарц затражио је од свих 44.000 становника да се евакуишу због поплава.
„Молим вас да се евакуишете јер поплавни талас може бити висок неколико метара. То значи да ће цео град бити поплављен“, рекао је Колбјарц, а преноси Би-Би-Си.
Два војна хеликоптера стигла су синоћ у Нису како би помогли да се санира насип реке Ниса Клодска који је оштећен.
На место оштећења насипа стављане су велике вреће, преноси пољска агенција ПАП.
У неким деловима Пољске нивои река опадају, саопштили су локални званичници.
Градоначелник града Клодзко, Михал Писко, изјавио је да се вода повукла и да је то показатељ да је најгоре прошло.
Пољска влада је због поплава прогласила стање природне катастрофе, а премијер Доналд Туск рекао је да ће 233 милиона евра бити издвојено за жртве поплава у земљи и да ће Пољска тражити и помоћ од ЕУ.

Чешка распоређује војску

Чешка је одлучила да распореди војску због поплаве.
Планирано је да до 2.000 војника са одговарајућом технологијом подржава цивилне власти до краја октобра. Министарка одбране Јана Черночова објавила је ово на Иксу.
Војни хеликоптери ће снабдевати људе у најтеже погођеним регионима на североистоку Чешке пијаћом водом и храном. Војници ће такође помоћи у чишћењу после поплава.
У Чешкој евакуисано је више од 12.000, људи а четвртина домаћинстава је остала без струје. У тој земљи је једна особа настрадала услед невремена. Председник Павел је обишао пострадала подручја, каже да је према ономе што је видео на неким местима стање горе него за време катастрофалних поплава 1997. и 2002. године.
„Видео сам да је наш систем за реаговање у ванредним ситуацијама спреман и да ефикасније реагује него раније. Захваљујем на раду свима којим су укључени у санирање поплава“, рекао је Петр Павел, председник Чешке.

Мађарски министар одбране: На одбрани од поплава ангажовано 1.400 војника

Мађарски министар одбране Кристоф Салај-Бобровнички изјавио је данас да је 1.400 војника ангажовано на одбрани од поплава.
Он је навео да национална гарда даноноћно дежура на најугроженијим местима дуж обала и додао да су на располагању и амфибијска возила ПТСЗ-М и хеликоптери Х145М за заштиту од плимног таласа какав није виђен од 2013. године, преноси портал индеx.ху.
Салај-Бобровнички је додао да ће од сутра у заштити од поплава учествовати и резервисти.
Циклон Борис је претходних дана централној и источноју Европи донео велике количине падавина и поплаве, а поплавни талас у Мађарску је стигао јуче.
На језеру Балатон удари ветра достизали су око 130 километара на сат.
Метеоролози прогнозирају да ће Дунав у Будимпешти достићи врхунац у суботу, када се очекује водостај од око 860 центиметара.
Градске власти у Будимпешти су потпуно спремне за пораст водостаја Дунава и његових притока, а 12 хиљада војника је у приправности за пружање помоћи.
„Место где сада стојим биће недоступно за неколико дана, ниво Дунава ће за неколико дана бити виши за два метра. Званичници који се баве управљањем водотока уверени су да ниво воде неће превазићи до сада рекордни. Све док Мађарска не прође кроз најгоре нећу напуштати земљу а министар унутрашњих послова Пинтер ће руководити одбраном од поплава. Сви ће остати на располагању овде и на другим местима“, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Нов талас киша и поплава у Аустрији

У суседној Аустрији су нивои река опали али су званичници најавили други талас киша и поплава. Посебно је тешко у региону северно од Беча. У 42 општине покрајине Доња Аустрија проглашено је ванредно стање.
„Имамо доста искуства из поплава од 2002. године, па нам је то помогло да боље организујемо одбрану. Многа места у Доњој Аустрији која су веома погођена, ту је и главни град Санкт Полтен. Доста је посла за службе за реаговање у ванредним ситуацијама. У овим тренуцима импресивно је видети солидарност између покрајина, сада сви помажу Доњој Аустрији која је најугроженија“, истакао је канцелар Аустрије Карл Нехемер.
Румунске власти саопштиле су у понедељак да је још једна особа настрадала у источном округу Галати, чиме је укупан број смртних случајева порастао на седам. Како преносе румунски медији, две особе се воде као нестале.
Рекордне падавине у источној и централној Европи је изазвало је више фактора, у првом плану климатске промене. Све то је створило Савршену олују у којој су се помешали хладан ваздух са Арктика и топла струја са Медитерана, објашњавају стручњаци.
Погледајте и:
Коментар