СПОРТ

Милојевић пред Звездин сусрет са Бенфиком: Ово је велики успех за Србију

Пред меч Црвене звезде и Бенфике у Лиги шампиона, Владан Милојевић, тренер црвено-белих, говорио је о очекивањима у елитном такмичењу. Београдски тим прво коло игра у четвртак од 18:45 на стадиону „Рајко Митић“.
Sputnik
На почетку обраћања Владан Милојевић истакао је да је поносан на тим због пласмана у Лигу шампиона,а посебно због тога што је у питању нов формат такмичења.
„Поносан сам на пласман у Лигу шампиона, то нам је био циљ и то смо желели. Увек је тешко кад идете кроз квалификације овако тешког такмичења. Нов је формат, а ја сам посебно поносан што смо ми ту и у новој ери европског фудбала. Желели смо да будемо са најбољима, велика је част угостити овако велике тимове. Спремамо се као и за сваку другу утакмицу. Треба да уживамо у оваквим утакмицама. Ово је велики успех за нашу земљу, ми представљамо Србију, а свако ко дође имаће прилику да види лепоту Београда. Што се тиче тима, имамо мањих проблема. Видећемо са којим саставом ћемо изаћи. Шта год кажем о Бенфики, не знам да ли ће то бити довољно о величини њиховог клуба. Нису они у кризи, ја очекујем добру утакмицу против доброг протиника. Даћемо све од себе, излазимо на терен храбро и да одрадимо оно што смо се договорили на тренингу“, рекао је Милојевић.
Од играча желе да верују и да пруже максимум.
„Можда ћу вам опет одговорити на специфичан начин. Нећу играчима причати да ли смо ми фаворити, никад нисам говорио на тај начин. Играчи морају да буду фокусирани. Ми смо склони да причамо шта јесте и шта није, али то није моја филозофија. Да ли ће ко освојити бодове или неће... Играчима ћу рећи да радимо оно што радимо, да верују у себе, да смо добар тим и да треба на терену испоручити максимум сваког играча. Ми играмо против огромне Бенфике, спортисти смо и даћемо све од себе. Колико ћемо успети, видећемо. Ја размишљам у том правцу“, рекао је тренер црвено-белих.
Говорио је и о саставу.
„Играчи који су дошли нису на адекватном нивоу, а утакмица ће тражити велики интензитет. Са медицинским тимом треба да одредим шта је најбоље. Добили смо играче који су тек дошли, полако се интегришу и због тога тек треба да видимо на кога можемо да рачунамо. Није реч само о првих 11, утакмица се игра 90 минута. Нећу некога да изгубим за дужи временски период“ објаснио је Милојевић.
Сматра српски стручњак да промене неће реметити Бенфику.
„То су велике екипе, увек долази до неких проблема током сезоне, а не верујем нешто да је на мене утицало што они сада имају проблеме. То су кратке и невидљиве ситуације у великим клубовима. Довели су бившег тренера који их добро познаје, донео је нову енергију. Ми се припремамо као и до сада. Приватно господина Шмита ценим и поштујем, оставио је велики траг, али и нови тренер изврсно познаје систем Бенфике. Када је систем постављен, промене могу тек мало да их поремете“, истакао је Милојевић.
Звезда има нешто што много других клубова у Европи нема, а то су навијачи и атмосфера.
„Португалија и Србија су мале земље. Ми смо свашта прошли током претходне три деценије свашта прошли. У Енглеској је фудбал трећа грана привреде, тамошњи клубови долазе из веома развијене земље. Ми имамо нешто што они можда немају, страст, Маракану, навијаче... Мени као детету које је поникло у Звезди драго је да могу да играм у таквој атмосфери. Та емоција не може да се пореди са онима у Европи“, истакао је Милојевић.
Тренер црвено- белих не плаши се пораза и очекује лепу утакмицу.
„Не мислим да у фудбалу неко треба да се свети, па ни Немања Радоњић против Бенфике. Видећемо то. Исто питање пред Ливерпул сте ме питали, да ли сам се уплашио јер су победили Марибор 7:0. Па шта, да изгубимо шест разлике? Шта ће се десити? Треба да причамо да је ово част за Црвену звезду, не као да је успех Владана Милојевића. Били смо шампиони Европе, али 1991. године. Каскамо од тада. Пре неколико дана сам гледао страшне стадионе Карађорђе, у Лучанима, три стадиона које је направила држава. Хвала држави што даје да будемо конкурентни. Ја могу да одговорим контра питањем о буџетима, али нећу. Није ово Давид против Голијата. Играмо једну лепу утакмицу, знамо доста о Бенфики. Ја сам у Ал Ахлију имао Љубу Фејсу, великог играча за историју Бенфике. Причао ми је о величини клуба, али мене не плаши резултат. Само да се боримо, да верујем у себе. Има много фактора, тактика, противника, коме ће бити дан... Овакве утакмице одлучују ситнице - прекид, аут, фаул... Желели смо да дођемо овде, поносан сам што смо овде и мислим да ћемо се представити на најбољи начин. Немамо кога да се плашимо, велики смо клуб, играмо у нашем граду. Ја преузимам одговорност и најодговорнији сам за све“, поручио је Звездин тренер.
Сматра Милојевић да фудбалери Бенфике знају да се прилагоде и када играју у гостима исто као код куће.
„Не могу да улазим у тактику њиховог тренера, али мислим да њима ништа не значи да ли играју кући или на страни. Данас је таква ера да нико никог не може да изненади нешто посебно. Мислим да смо ми доста добри на физичком плану. Интензитет у Европи је много већи него у нашој лиги, али похвално је да је наша лига много квалитетнија него пре. Побољшана је инфраструктура. Прилагодићемо се игри, имаћемо свој план утакмице“, рекао је Милојевић.
Бруно Дуарте одлично познаје португалски фудбал који је упоредио са српским.
„Разлика између лига у Португалији и Србији је много већи ниво екипа које нису међу најбољима. Много је већи ниво стадиона, терена,... И Србија има одличне играче. Мала је разлика је са те стране. Црвена звезда је огроман клуб, исто као Бенфика. Имамо лепу фудбалску историју. Можда је разлика у новцу, у улагањима, али у квалитету није толико велика разлика јер дајемо свој максимум“, рекао је Дуарте.
Фудбалер Звезде похвалио је противника, али поручио да верује да његов тим има шансу за победу.
„Бенфика увек доводи одличне играче, ово ће бити још једна добра сезона. Новајлије ће помоћи тиму. Прошле године кад сам играо против њих имали смо тешку утакмицу пред пуним стадиона, али смо успели да им парирамо. Важно је да покажемо квалитет, да будемо уједињени, да дамо 200 одсто својих могућности. Верујем у нашу шансу да их победимо, ако дамо свој максимум. Навијачи Звезде доста помажу атмосфером коју праве, чим се уђе на стадион осети се добра енергија. Све екипе ће осетити то кад дођу на Маракану. Морамо то да искористимо као мотив више“, рекао је Дуарте.
СПОРТ
Дошао је Терминатор Бобан
Коментар