СРБИЈА

Ценимо принципијелну позицију Свете Столице по питању КиМ: Вучић са кардиналом Паролином

Србија високо цени принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и разумевања за позицију Србије, која је утемељена на поштовању међународног права, саопштио је председник Александар Вучић након састанка са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином.
Sputnik
„Одличан састанак са кардиналом Паролином, са којим сам разговарао о одржавању редовног политичког дијалога на свим нивоима, као и сарадњи Србије са Римокатоличком црквом која је добра, уз обострано уважавање и настојање да се и даље унапреди“, навео је Вучић на друштвеним мрежама.
Он је додао да је Република Србија опредељена да са Светом Столицом настави да негује и унапређује конструктивне односе, будући да делимо погледе на многа међународна питања, пре свега заштите хришћана и хришћанског наслеђа, као и унапређење људских права хришћана.
„С тим у вези, нагласио сам да је за Србију од суштинског значаја питање заштите, поштовања и унапређење права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, као и заштита и обнова српског верског и културног наслеђа, православних гробаља, као и угрожених споменика културе, посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска“, навео је Вучић.
Председник је истакао да Србија високо цени принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и разумевања за позицију Србије, која је утемељена на поштовању међународног права, као и да је са саговорником разговарао и о осталим темама од обостраног интереса.
Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата председника.
Повод посете кардинала Паролина је обележавање 100 година од успостављања Београдске надбискупије. Државни секретар Свете столице у уторак је предводио централну свечаност у катедрали Узнесења Блажене дјевице Марије у Београду којој је присуствовао и председник Вучић.
На свечаности, осим високих званичника представника Католичке цркве, били су и високи представници Српске православне цркве, Евангеличке цркве, Исламске заједнице као и врх државне и градске власти, дипломатски и војно-дипломатски представници.

„Неопходно извршити међународни притисак на Приштину“

Са државним секретаром Свете Столице састао се и премијер Србије. Они су разговарали о кључним темама за јачање свеукупних односа Србије и Ватикана, а Вучевић је кардинала упознао са ситуацијом на Косову и Метохији.
„Србија веома цени принципијелну позицију Свете Столице у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, упркос притисцима које трпи због такве одлуке“, навео је Вучевић, како је објавио на друштвеним мрежама.
Он је додао и да је пренео забринутост због ситуације на Косову и Метохији и истакао да је неопходно извршити међународни притисак на Приштину, како би дијалог са Београдом био настављен и заустављен терор над српским народом.
Вучевић је навео и да је у знак пријатељства и добре сарадње уручио Паролину сребрно кандило које је посебно израђено за њега.
Погледајте и:
Коментар