РУСИЈА

Европа тргује са Москвом упркос санкцијама: Ипак не могу без руског гаса

Европска унија је у јулу увезла највећу количину руског гаса од краја зиме прошле године, следи из анализе РИА Новости.
Sputnik
ЕУ су повећале увоз руског гаса из гасовода за један и по пут у односу на исти период прошле године – на 665,4 милиона евра. То је максимални показатељ од фебруара прошле године.
Главни купац је била Италија, која је петоструко повећала набавку гаса у поређењу са прошлим јулом (вредност 214 милиона евра). Мађарска и Словачка су за годину дана повећале увоз руског гаса за 21 одсто у вредности од 164,2 и 115,8 милиона евра.
Грчка је, са друге стране, смањила увоз за шест одсто – на 162,1 милион евра, Бугарска – за 9,5 одсто, на 6,7 милиона, а Чешка – двоструко, на 2,6 милиона. Аустрија традиционално не открива податке о куповини гаса.
Европска унија је за седам месеци набавила од Русије гас у вредности од 3,95 милијарди евра, што је 24 одсто мање него у истом периоду прошле године. Истовремено, ЕУ је смањила набавку од других добављача за 45 одсто, на 17,3 милијарде евра. Услед тога, удео Русије у европском увозу гаса из гасовода порастао је на скоро 19 одсто.
Раније је саопштено да је Европска унија у јулу увезла руски течни природни гас у вредности од 565,7 милиона евра, што је максимални показатељ од почетка пролећа.
РУСИЈА
Порука из Аустрије: Европа дугује извињење Русији
Погледајте још:
Коментар