КУЛТУРА

Овде је све речено: Наше време у коме откуцава последња шанса да се освестимо

Најпаметније је не говорити ништа, јер је у филму „Људи христови“ све већ речено. Овом филму не треба похвала или коментар, јер он говори о истини нашег света и нашег времена – изјавио је епископ бачки Иринеј.
Sputnik
Заједничким трудом и пре свега заједничком љубављу уз осећај да је куцнуо или да баш сада откуцава један од последњих тренутака у којима човек може и мора да се освести и обожи, настао је филм који сведочи о голготи православља у данашњем свету, а поготово у Украјини, где је на удару не само безбожја и нечовештва, већ и ракета.
Филм „Људи Христови – Наше време“, говори о судбинисловенских народа и православља, откривајући суштину сукоба који се дешавају широм планете, увлачећи читаво човечанство данашњице у свој вртлог.
Премијера филма ,,Људи Христови - наше време"
Публици Југословенске Кинотеке, међу којима је био и патријарх српски господин Порфирије, филм су у среду увече представили људи који су учествовали у његовом стварању – продуцент Мирко Раденовић, редитељ и сценариста Јован Марковић, епископ бачки Иринеј, Емир Кустурица, кијевски свештеник Николај Магиљов и филозоф Руслан Каљинчук, а модератор трибине је била главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић.
Она је филм описала као потресно сведочанство трагедије словенских народа, али сведочанство које шаље поруку мира и љубави, како само православље и налаже. Питање настанка, опстанка, трајања, вечности и среће је питање које се поставља на почетку филма, али, додаје она, и питање које свако од нас себи поставља.
Патријарх српски Порфирије дао је благослов пре премијера филма ,,Људи Христови - наше време"

Срби вас разумеју

Продуцент филма, Мирко Раденовић, говорећи о исходишту идеје за овакав филм, изјавио је да су управо Срби они који све оно шта је задесило Украјину могу најбоље разумети. Гледајући шта се дешава са Српском православном црквом на Косову и Метохији, али и у Црној Гори, он није могао, а да не извуче паралеле. Жеља му је да што више људи погледа филм, не би ли схватили шта се заиста дешава са православном црквом у Кијеву и широм целе Украјине и кроз какве све тортуре њено свештенство пролази.
Јован Марковић, редитељ и сценариста филма, боравио је у више наврата у Кијеву, а једном приликом је био и ухапшен. Ипак, он кроз осмех то назива „лепим хапшењем“, јер бира да види добро у људима, тврдећи неуморно да добрих људи и доброг у људима има свуда, а да га само треба препознати.
То је наша борба – бити добар човек. То је борба и за православну истину и православну веру, али и за правду у свету.
Публика на премијерном приказивању документарног филма ,,Људи Христови - Наше време"

Уврстити у обавезну наставу

Осврћући се на реченицу из филма да је рат Украјинцима заправо продат од стране Запада, те да су његови купци Небеско Царство заменили земаљском исплатом, Емир Кустурица се запитао „ко ће покупити камату“ за огромну цену коју су платили.
Кустурица, који је алудирајући на самопрокламовану Православну цркву Украјине себе у шали назвао мокрогорским митрополитом, рекао је да по његовом мишљењу филм „Људи Христови“ треба уврстити у обавезно школско градиво, те да га пре почетка наставе треба приказивати у свакој школи у Србији.
Украјина је већ, када је у питању Бог – изгубљена. Тамо су успели привремено да га елиминишу, али у Србији то није случај, иако се наши „велики пријатељи“ за Запада труде да убију Бога у нама. Зато треба обратити пажњу и видети до чега може довести та инерција, немар или било шта што прати савремени живот у којем људи желе да живе „вечну садашњост“, док им идеја вечне душе измиче.
Емир Кустурица

Апел новинарима

Руслан Калинчук, филозоф из Кијева, писао је и објављивао све потресне чињенице о томе шта се дешава православљу и православном свету у Украјини и због тога је био „награђен“ покретањем кривичног поступка против њега.
Он је само један од многих прогоњених и хапшених јер су уместо ћутања свој глас и главу подигли против западних интереса у његовој земљи. Иако филм скреће пажњу на врло битна питања која, наизглед, никога ко доноси одлуке не занимају, Калинчик истиче да је све што је приказано на платну само део велике страховите слагалице терора кроз који силе зла провлаче православље и верујући народ Украјине. Он се обратио директно новинарима и апеловао на представнике медија који живе у Европи и Америци:
Молим вас, објавите и кажите вашим читаоцима и слушаоцима оно шта се дешава. Реците им да су крв и сузе на рукама свакога оног ко подржава режим Зеленског. Сигуран сам да ће, ма какав се непријатељ борио против цркве, он бити побеђен. Живела Србија, живела Русија.
Премијера филма "Људи Христови - наше време"

Филм прича сам за себе

Епископ бачки Иринеј изјавио је како је за њега част и благослов што је добио прилику да се појави и говори у оваквом филму, а да о њему неће говорити, будући да сматра да је све вредно помена већ речено.
Овај филм толико речито и потресно говори о истинитим догађајима, а опет са осећањем које само филмови из православног света могу произвести. Свугде наравно има таквих људи, духовно пробуђених, који могу да створе нешто слично, али не и, бар се мени тако чини, са истом дозом осећања и животности коју налазимо у овим филмовима.
Погледајте и:
Коментар