РЕГИОН

„Ово је грозна издаја“: Америчка амбасада у БиХ бесна због изјава Хелеза

Амбасада САД у Сарајеву реаговала је данас на тврдње министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза да амбасадор Мајкл Марфи није аутор, како је рекао, злонамерног блога о НАТО, већ да је то неко други из седишта Алијансе у БиХ и поручила да су разочарани и да министар одбране очито није разумео поруке америчког дипломате.
Sputnik
Истакли су да је "министар Хелез одлучио да јуче гостујући на ФТВ одговори на амбасадоров блог тако што је, између осталог, напао чланове особља Штаба НАТО савеза у Сарајеву оптуживши их да су довели у заблуду амбасадора и САД.
"То је погрешно. Амбасадор је написао блог и тачка. Није проблем Штаб НАТО савеза у Сарајеву; они су били и јесу део решења. Груби покушај министра Хелеза да на њих пребаци кривицу за властите неуспехе у вођењу Министарства грозна је издаја пријатељства НАТО са БиХ", поручили су из Амбасаде САД.
Хелез је гостујући на Мрежи Федералне ТВ рекао да ће им екслузивно открити да блог није писао Марфи већ да је реч о извесном Дарију, који је за време последњег рата био у Источном Сарајеву.
"То је наш домаћи човек. И ми знамо ко је тај човек. Тај човек је био, желим ексклузивно за вас да кажем, у Источном Сарајеву за време рата и агресије на БиХ, извесни Дарио. Мислим да је то злонамеран извештај, тенденциозан и то одговорно тврдим", рекао је Хелез.

Америка је разочарана коментарима министра Хелеза

Хелез је рекао да сви знају да је лично спреман да уради све да БиХ постане чланица НАТО.
"Због тога имам страшне притиске из мањег бх ентитета (Републике Српске), али је тај извештај злонамеран. Видео сам из неколико реченица да је то чисто злонамерно направљено. И он је то направио, и рекао је да смо ми криви зато што није утрошено 30 милиона марака, што је враћено у трезор БиХ. Значи, тамо који раде у јавним набавкама, представници из Републике Српске, врло једноставно, људи нас блокирају јер се тај новац кад се врати у трезор дели између ентитета. И то све иде из једне главе", казао је Хелез.
У реаговању амбасаде САД се наводи да је Америка разочарана коментарима министра Хелеза и да се судећи по њима, чини да је Хелез погрешно схватио амбасадоров блог о БиХ, НАТО и реформи одбране.
Истичу да САД снажно подржавају тежње БиХ за чланство у НАТО савезу.
"Поносни смо на наш рад са Оружаним снагама БиХ (ОСБиХ), које се, како је нагласио амбасадор, састоје од мушкараца и жена свих националности, патриота који су одабрали да служе својој земљи. Као што је амбасадор истакао у свом блогу, овим мушкарцима и женама њихово цивилно политичко вођство последњих година слабо помаже јер је одлучило фокусирати своје време и енергију на амбициозне изјаве о подршци чланству БиХ у НАТО, уместо на обављање тешког посла потребног за јачање партнерства БиХ с НАТО савезом и приближавање земље чланству", наводи се у реаговању Амбасаде САД.

У чему је проблем?

Кажу да проблем за БиХ није статус програма реформи за 2023. или 2024. годину или назив комисије одговорне за израду истог, већ је проблем неспровођење реформи.
"БиХ је одобрила више од једног програма реформи, али скоро да није постигнут никакав напредак у њиховом спровођењу. Као што је наведено у амбасадоровом блогу, постоје многе неуспеле одбрамбене реформе, попут оних наведених у Прегледу одбране из 2016, чије спровођење не зависи од одобрења годишњег програма реформи. Те реформе су неуспешне јер људи који су на челу Министарства нису засукали рукаве и прионули на тежак посао повезан са спровођењем", навели су из Амбасаде САД.
Поручују да је Мајкл Марфи у свом блогу истакао неколико њих, укључујући реформе повезане с процесом набавке, управљањем људским ресурсима и продајом вишкова муниције и наоружања, као и уништавањем несигурне муниције и наоружања, а има их, кажу, много више, пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Коментар