РУСИЈА

Обим употребе националних валута у трансакцијама у оквиру БРИКС већ премашио доларске

Обим употребе националних валута у трансакцијама између земаља БРИКС већ је премашио трансакције у доларима, рекао је за Спутњик заменик председника Трговинско-индустријске коморе међудржавног удружења Самип Шастри.
Sputnik

„Претпостављам да је обим употребе националних валута већ премашио обим употребе долара… Земље са задовољством тргују у националним валутама… Примена долара има за последицу додатне трошкове који се елиминишу када директно плаћам рубљама или рупијима“, рекао је Шастри на маргинама форума „‘Клауд’ градови. Форум о будућности градова БРИКС“ у Москви.

Шастри је додао да јединствена валута БРИКС може да се појави када земље-чланице достигну одређени ниво економског паритета.
„Већ смо почели да говоримо о усвајању плаћања у дигиталној валути“, рекао је он.
Форум се одржава 18. и 19. септембра у московском парку „Зарјадје“. Учесници форума ће детаљно разматрати различите аспекте технолошких иновација који стоје у основама стварања „клауд“ градова, а који ће постати основа за паметну урбану еволуцију.
Подсетимо, БРИКС је формиран 2006. године а ове године од 1. јануара организацијом председава Русија.
Од почетка године организацији су приступили: Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија.
Руско председавање одвија се под девизом јачања мултилатералности у циљу праведног глобалног развија и безбедности.
У оквиру председавања Русија организује више од 200 политичких, економских и других догађаја, а централни догађај је самит БРИКС од 22. до 24. октобра у Казању.
РУСИЈА
Путин изнео приоритет руског председавања у БРИКС
Погледајте и:
Коментар