РУСИЈА

Лавров иде у Њујорк: Најављен колосалан програм – са Блинкеном нема разговора

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров има предвиђен густ програм састанака на маргинама недеље разговора на високом нивоу Генералне скупштине УН у Њујорку од 24. до 30. септембра, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
Sputnik
Генерална скупштина почела је у уторак своју 79. годишње заседање. Кључни догађај биће недеља разговора на високом нивоу – од 24. до 28. септембра и 30. септембра одржаваће се годишње дебате, а руску делегацију ће предводити министар спољних послова Сергеј Лавров. Његово обраћање се очекује 28. септембра.
„Министар има планиран густ програм састанака. Веома много конференција, догађаја, независно од украјинске теме. Генерална скупштина почиње веома енергично и сигуран сам да ће и проћи тако да ће показати нашим противницима да се не врти свет око свега тога“, рекао је Рјабков.
Он је истакао да на маргинама Генералне скупштине није планиран састанак Лаврова са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.
„Нема о чему с њим да се разговара“, казао је Рјабков.
Истовремено је поручио да Запад неће успети да претвори недељу састанака на високом нивоу Генералне скупштине у украјинску, антируску представу.
„Не бих рекао. Генерална скупштина УН увек покрива веома широку агенду. Тако је и ове године. Наравно, неће нестати манична усредсређеност наших противника на тему подршке Украјине, али светска већина и јесте ту да објасни мањини, између осталог и својим поступцима, да то није једина ни главна тема“, истакао је Рјабков.
Он је истакао да постоји много других тема о којима ће бити говора – питања безбедности, решавања сукоба у другим регионима, билатерални контакти са земљама које су усредсређене на сарадњу.
Како је у међувремену саопштила портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, главни задаци руске делегације на 79. седници Генералне скупштине УН су:
• обнављање и јачање улоге УН као гаранта регионалне и глобалне безбедности,
• залагање за циљеве и принципе Повеље,
• јачање координације са светском већином,
• промовисање иницијативе председника Русије о изградњи евроазијске безбедносне архитектуре,
• супротстављање неоколонијалним намерама западњака.
Она је прецизирала да ће Лавров учествовати у низу мултилатералних догађаја на високом нивоу, укључујући оне које организују ОДКБ, БРИКС, Г20 и Група пријатеља за одбрану Повеље УН. Осим тога, планиран је читав низ билатералних контаката, укључујући разговор са генералним секретаром УН.
РУСИЈА
Лавров: САД превазишле и Орвела, ни он није могао да замисли како ће изгледати тоталитарна држава
Погледајте још:
Коментар